По света

Изявление на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина (BCOAA)

Български интелектуалци в защита на Салман Рушди

 

ИЗЯВЛЕНИЕ НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙЦИ В ЧУЖБИНА (BCOAA)

Българските културни организации и творци по света издигат глас в защита на Салман Рушди, световноизвестния британски писател от индийски произход, който на 12 август тази година беше брутално нападнат и намушкан с нож по време на лекцията си в Института Шитакуа, щата Ню Йорк.

Салман Рушди е един от най-значимите съвременни романисти, ярък представител на магическия реализъм в литературата. Носител на множество награди и отличия, включително и най-авторитетната британска Литературна награда „Букър“ за романа „Среднощни деца“, Рушди е доказвал многократно таланта и дързостта си на творец със своя уникален начин на писане, улавящ динамиките на културните и геополитически течения между Изтока и Запада.

След издадената през 1989 г. фетва от иранския духовен вожд Хомейни, практически равносилна на смъртна присъда, писателят живее повече от 30 години в полулегалност. Принудата да твори в пространството между литературата и постоянната заплаха от смърт не успява да пречупи свободолюбивото му перо.

Подложени на терор и преследване са също чуждестранните издатели и преводачи на "Сатанински строфи", най-известния му роман, за който Рушди печели Наградата Уитбред. Книгата предизвиква острата реакция на представителите на крайния ислямизъм, които възприемат стила ѝ като алегорично-богохулна игра с постулатите на корана.

Издигайки глас в защита на Салман Рушди, чиито наранявания в резултат на нападението срещу него са изключително тежки, ние, българските творци и интелектуалци по света, се обявяваме категорично против насилието и терора – в защита на свободата на словото и изконното право на твореца да изразява свободно своята позиция, в защита на Думите, както и на всеки, за когото Свободата е фундаментална личностна ценност, а не религиозна определeност.

Подписали:

Людмила Калоянова, президент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина

Ангел Колев, президент на Лигата на българските писатели в САЩ и по света

Снежана Галчева, председател на Салона за българска култура и духовност Чикаго, САЩ

Василен Васевски, Български художници зад граница Чикаго, САЩ

Валентина Щайн, Общество български творци по света, Германия

Татяна Димитрова, Първи Български Център Чикаго, САЩ

Весела Райчинова, Арт Салон „Сели“, Израел

Еленка Попниколова, Български Музей Чикаго, САЩ

Емилия Юкер, Клуб на жените Хамбург, Германия

Добрин Добрев-Финиотис, Съюз на българите в Лимасол „Възраждане“, Кипър

Събина Христов, президент на Немско-Българско Сдружение „Огнище“, Германия

Даниела Найберг, артистичен директор при Български културен център Сиатъл, САЩ

 

Автор:
Людмила Калоянова
Публикация:
17.08.2022 г. 20:36
Посетено:
838
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/35246-izyavlenie-na-konfederatsiyata-na-balgarskite-kulturni-organizatsii-i-deytsi-v-chuzhbina-bcoaa