По света

"Алма Алтер" на Международния театрален фестивал "Експеримент" в Полша

Богата българска програма в сърцето на Европа

"Алма Алтер" на Международния театрален фестивал "Експеримент" в Полша

 

Актьорите на Театър-лаборатория “Алма Алтер” заминаха за Международния театрален фестивал “Експеримент” в Збоншин, Полша.

"Алма Алтер" ще се включи в програмата с мюзикъла “Цар Лъв” (26 юли), концерт “Мир без граници” (27 юли) и спектаклите “Затвор от сънища” (28 юли), и “Всяка жена таи в себе си едно жестоко свое “не” (29 юли)

Фестивал „Експеримент“ в Збоншин, Полша е международна творческа среща на артисти от различни области от цял свят. Фестивалът се провежда ежегодно от 2001 година в Збоншин под ръководството на Ирек Соларек, режисьор, художник  и артистичен директор на Театър „С“. Полша е страна, която има силни традиции на визуалните изкуства, които влизат в полетата на сценичните изкуства, достатъчно е да подскажем имената на Ст. Виспянски, Йозеф Шайна, Йежи Гротовски и др. Театърът на Ирек Соларек се вписва именно в тази традиция, самият той е бил нееднократно в България и е представял на българската публика своите запомнящи се с гигантска визия спектакли. Тази година ние имаме покана да гостуваме на фестивала “Експеримент”.

Селекцията на фестивала е насочена към по-авангардни пърформанси, обединяващи в себе си различни жанрове на изкуството, фестивалът е с богата програма включваща както театрални представления, така и изложби, концерти, пара-театрални дейности, интерактивни инсталации, уъркшопи, дискусионни панели, графити, улично изкуство и други. И ако преди две години фестивалът беше насочен към климатичните промени, то сега, бидейки отново актуален, той обръща внимание на темата за мира. Светът, в който живеем се променя, а ние се адаптираме спрямо неговите условия, в програмата са предвидени продукции, плод на съвместната работа на руски и украински артисти, като идеята е да се апелира за обединение чрез изкуството, което винаги е актуално и хваща пулса на днешния ден. 

Международните арт срещи "Експеримент" са пример за търсене на авангардни естетически тенденции, нови медии или нови форми на художествена комуникация. Тазгодишното издание се  провежда под мотото: „Безкрайност“.

Участието на Театър-лаборатория "Алма Алтер" се организира от Сдружение “Забелски глас” с финансовата подкрепа на програма “Мобилност” на Национален Фонд Култура.

 

 

Автор:
Валерия Димитрова
Публикация:
23.07.2022 г. 11:09
Етикети:
Полшамеждународен театрален фестивал
“Експеримент”; българско участие; Театър-лаборатория “Алма Алтер”
Посетено:
635
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/35128-alma-alter-na-mezhdunarodniya-teatralen-festival-eksperiment-v-polsha