По света

Ина Кънчева представя ново специално издание на "Непознатото дете" в Берлин

Емблематичната творба на Е. Т. А. Хофман е издадена в специален луксозен формат на немски език

 

Ново специално издание на произведението „Непознатото дете“ на немски език ще бъде представено на 20 юни в Берлин. През пролетта на 2022 г., по случай 200 години от смъртта на Е. Т. А. Хофман, издателство Secession Verlag издаде българското мултимедийно издание на разказа на великия немски артист с фантастичните илюстрации на Катина Пеева в специален луксозен формат.

Премиерата на немското издание на „Непознатото дете“ ще се състои в Държавната библиотека, Берлин и ще бъде представено от издателя Кристиан Ружичка и от българското сопрано Ина Кънчева. Именно по инициатива на оперната прима и нейната фондация „Културни перспективи“ произведението на Е. Т. А. Хофман излезе за първи път на българския пазар през 2019 г. във формат, обединяващ литература, музика и изобразително изкуство.

Обичаната книга „Непознатото дете“ е издателски проект на фондация „Културни перспективи“ и издателство „Ентусиаст“ и представлява илюстрована музикална книга с висока художествена стойност, базирана на емблематичната новела от Е. Т. А Хофман. В нея е вплетен комплекс от нови музикални миниатюри, вдъхновени от произведение на самия Е. Т. А. Хофман и ремикс на Баркаролата от операта „Хофманови разкази“ на Жак Офенбах. Мултимедийното съдържание включва аудиодраматизация, адаптирана от Александър Секулов и представена като книга за слушане от Самуел Финци. Фантастичните илюстрации са дело на художничката Катина Пеева, а мултижанровото музикално оригинално съдържание е продуцирано от самата Ина Кънчева.

Изданието е носител на най-голямата издателска награда в България „Златен лъв“ и на националната награда „Константин Константинов“ за илюстрациите на Катина Пеева.

Всички елементи на това специално мултижанрово издание на „Непознатото дете“ ще оживеят по време на представянето на книгата в Берлин. Художничката Катина Пеева ще разкаже за вдъхновението си и работата по чудатите и вълшебни илюстрации. А перкусионистката Василена Серафимова и оперната прима Ина Кънчева ще представят „саундтрак“ на книгата с композиции по мотиви от Квинтета за арфа в ре минор на Е. Т. А. Хофман.

Събитието е част от активностите на фестивал „Културама“ и се oорганизира от издателство Secession Verlag, фондация „Културни перспективи“ и Държавната градска библиотека в Берлин в рамките на проекта Невероятно фантастичното - E. T. A. Хофман 2022.

Книгата „Непознатото дете“ ще присъства на следните форуми през юбилейната година:

Берлин – Schatzkammer Staatsbibliothek, от 24 март до 25 юни 2022 г.;

Бамберг – Staatsbibliothek Bamberg, от 24 юли до 29 октомври 2022 г.;

Франкфурт на Майн - Deutsches Romantik-Museum, от 24 ноември 2022 г. до 12 февруари 2023 г.

Берлин – Онлайн конференция „Музиката на Хофман днес“ с И. Кънчева, В. Брунер и други на 27 септември 2022 г.

За този проект Фондация „Културни перспективи“ е подкрепена от Ogilvy Bulgaria, Accenture Bulgariа, фондация „Комунитас“, както и от Национален фонд „Култура“.

 

За Е. Т. А. ХОФМАН

Е. Т. A. Хофман (1776–1822) е немски писател от епохата на Романтизма. По професия юрист, той твори и се изявява като композитор, музикален критик, карикатурист и художник на илюстрации. Хофман е един от великите синкретици на Европа, съчетаващ музика, литература и изобразително изкуство. Творбите му може да се тълкуват като реакция срещу Просвещението, свело действителността до научно доказуемото и наложило рестриктивни методи в педагогиката.

Известни творби на писaтеля са: „Пясъчният човек“, „Царската годеница“, „Принцеса Брамбила“, „Златната делва“, „Житейските възгледи на котарака Мур“, „Малкият Цахес, наречен Цинобър“, „Еликсирите на дявола“.

Литературата на Е. Т. A. Хофман оказва огромно влияние върху по-късните писатели като Херман Хесе, Томас Ман, Чарлз Дикенс, Оскар Уайлд, сър Артър Конан Дойл, Едгар Алан По, Николай Гогол, Фьодор Достоевски, Михаил Булгаков, Оноре дьо Балзак и др.

По едноименните произведения на Е. Т. A. Хофман Чайковски създава балета си „Лешникотрошачката“, а Роберт Шуман – „Крайслериана“. Рихард Вагнер композира операта „Летящият холандец“ по текст на Хофман.

Проблемите на съвременното общество като страх, несигурност, поемане на лична отговорност и изразяване на свободата на волята се намират и в белетристичните творби на Е. Т. A. Хофман. Той поднася тези теми с чувство за хумор и ирония. Неговите произведения се считат за първообрази на съвременните творби от жанра фентъзи.

 

ЗА КУЛТУРАМА 

 КУЛТУРАМА e платформа за сценична изява, посветена на изкуствата в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. В основата на фестивала стои проектът Национална стипендия „С усилия към звездите“, чиито стипендианти са част от талантите, представяйки себе си и своите проекти, след получената подкрепа като носители на идеята за свободните артисти, търсещи нови посоки.

 

Официална платформа на фестивал „Културама“ и фондация „Културни перспективи“

Официална фейсбук страница на фестивал „Културама“ и фондация „Културни перспективи“

 

Автор:
Елица Христова
Публикация:
18.06.2022 г. 16:57
Посетено:
1106
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/34934-ina-kancheva-predstavya-novo-spetsialno-izdanie-na-nepoznatoto-dete-v-berlin