По света

Нова покана за концерт за ромските деца от Сливен във Франция в Деня на Европа

Сашо Георгиев, Цоньо Чолаков, Николина Николаева и Вели Дормушев, младите музиканти от проекта "Музиката вместо улицата" на Георги Калайджиев ще участват в класически концерт на 9 май в Страсбург

 

 

Деца от ромския квартал в Сливен с нов концерт във Франция в Деня на Европа

В Деня на Европа - 9 май, в Двореца на музиката в Страсбург, четири деца от ромския квартал „Надежда“ в Сливен ще участват в голям класически концерт, организиран в рамките на Френското председателство на Съвета на Европа.

Сашо Георгиев, Цоньо Чолаков, Николина Николаева и Вели Дормушев, заедно с млади музиканти от още 26 европейски страни, ще свирят Равел, Мусоргски, Григ, Бетовен в рамките на културната програма на събитие от изключителна важност – представяне резултатите от работата на Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година, граждани от страните членки, в диалог с институциите,  споделяха предложения и идеи как би трябвало да се промени ЕС. Сред участниците в Конференцията на 9 май т.г. са председателят на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон.

Само за няколко месеца, това е втората покана за участие в голямо, престижно международно събитие към българска инициатива „Музиката вместо улицата“.

През февруари т.г. те участваха в концерт в Парижката филхармония на 120 младежи от 27 държави в рамките на проекта DEMOS на една от най-големите музикални институции в света, който дава сцена на деца от социални групи със затруднен достъп до култура и образование.  Концертът беше организиран под патронажа на президента на Франция Еманюел Макрон и обедини млади музиканти от европейски организации, които развиват подобна дейност. Открит беше от министърката на културата на Франция – г-жа Розлин Башло в присъствието на официални лица и дипломатически представители.  Българският културен институт в Париж беше партньор на събитието.

„Музиката вместо улицата“ е създаден през 2008 г. и до днес остава единствен по рода си в България културен и образователен проект, благодарение на който деца от от ромския квартал в Сливен изучават инструменти и свирят класически произведения. Там е роден и Георги Калайджиев, инициатор и двигател на инициативата, който, след 20 годишна кариера със „Софийски солисти“, живее в Германия и поделя времето си между неговия малък камерен оркестър и работа с децата в България заедно с дългогодишната си партньорка в живота Мария Хаушилд. Преподавател в школата и един от стълбовете на инициативата е Радка Кусева, която работи с Георги Калайджиев от самото създаване на проекта.

Сашо, Цоньо и Вели са цигулари, а Николина свири на контрабас. И четиримата живеят в ромската махала и от години посещават школата „Музиката вместо улицата“. До момента, през нея са минали над 300 деца, някой от които са продължили музикалното си образование в училища с такъв профил и се занимават с музика професионално.

Сашо Георгиев (14 г.) е приет в Музикалното училище в Стара Загора. Свири на цигулка, пее красиво и се интересува от турски фолклор. Семейството му е от турски произход, живее скромно, баща му е безработен, майка му изкарва малко пари като подстригва.

Цоньо Чолаков (14 г.) се връща много малък в България от Испания, където е роден, докато родителите му работят там. От пет години е част е от децата, които работят с Радка Кусева. И двамата му родители са безработни, а той мечтае да успее да влезе да учи в музикално училище през 2023 г.

Николина Николаева (16 г.) е едно по първите деца, които посещават „Музиката вместо улицата“. На 6 започва да свири на пиано, а през 2016 и на контрабас. Тя е циганка и живее с баба си, а родителите ѝ работят в Англия. През 2020 е приета да учи контрабас в Музикалното училище в Бургас. Въпреки това, решава да продължи в Езиковата гимназия в Сливен и е една от най-добрите ученички там.

Вели Дормушев е на 17 години. Открива цигулката на 5, благодарение на проекта. Свири още на пиано, китара и е талантлив певец и танцьор. Приет е в Музикалното училище в Бургас, а мечтата му е да учи в Академията в София. Той е турчин и живее в „Надежда“ заедно с родителите си и по-големия си брат – Дурмуш, който също учи в Бургас, ударни инструменти. Освен музикант, Вели е и ментор на по-малките участници в „Музиката вместо улицата“.

 

ДЕМОС / Démos (Dispositif dducation musicale et orchestrale à vocation sociale) е френски социален проект, който дава възможност за музикално и оркестрово образование, създава отношение към класическата музика на деца, които живеят на места с ограничен достъп до културна инфраструктура и им дава възможност да учат и практикуват музикален инструмент като част от оркестър. Проектът е на Парижката филхармония и стартира през 2010 г.   

  • Кратко видео с кадри от репетиции и концерта на ДЕМОС през февруари 2022 в Парижката филхармония с английски или френски субтитри е достъпно тук: https://philharmoniedeparis.fr/
  • Лайв срийм на концерта в Страсбург ще бъде достъпен на 9 май, от 20 часа (Франция) 21 часа (България) в социалните медии на:
  • Министeрството на културата на Франция
  • Френското председателство на Съвета на Европа
  • На Парижката филхармония Live : https://philharmoniedeparis.fr/fr/live/1139513
  • На Българския културен институт в Париж: https://www.facebook.com/groups/65052953071

 

 За допълнителна информация: Десислава Бинева, партньор по проекта и директор на Български културен институт в Париж 0033 6 40 366 713.

Автор:
Десислава Бинева, Български културен институт в Париж
Публикация:
07.05.2022 г. 12:42
Посетено:
632
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/34622-nova-pokana-za-kontsert-za-romskite-detsa-ot-sliven-vav-frantsiya-v-denya-na-evropa