По света

Български хайджини в Словения и Македония

Изяви на Росица Пиронска и Илиана Илиева

Български хайджини в Словения и Македония


◊ СЪБИТИЕТО

Хайку на Росица Пиронска в словенското списание "Letni Časi"

В есенно-зимния брой за 2006 г. на списанието на Словенския хайку клуб "Letni Časi" са публикувани три хайку от Росица Пиронска в превод на словенски и английски. Ето едно от тях, в оригинал, на роден български език:  

студена нощ
даже и сенките
ме изоставиха


. Изданието

Словенският хайку клуб издава списание "Letni Časi" от края на 90-те години на миналия век. Традиционно излиза два пъти в годината (през юни и ноември). Но през 2006 г. излезе еднократно. В него се публикуват хайку, сенрю и танка на словенски и английски език, подбрани кратки произведения от книги на чуждестранни и словенски автори. Редактор е председателят на Словенския хайку клуб Аленка Зорман (alenka.zorman@siol.net).


Хайга на Илиана Илиева в македонското списание "Мравка"

В есенно-зимния брой на македонското хайку списание "Мравка" за 2006 г. е публикувана хайга на Илиана Илиева по варианта на английски език на нейното хайку:

мравки в сянката
в лоното на планината
не съм сама


Тази хайга беше в декемврийската класация за хайга на Световната хайку асоциация през 2005 г.

. Изданието

Списание "Мравка" излиза вече четири години с главен редактор Никола Маджиров. В екипа на изданието е Александър Прокопиев, литератор, преподавател, писател и хайку поет, познат на читателите на LiterNet.

В списанието се публикуват хайку, статии, представят се книги и рецензии за тях, участват автори от Македония и цял свят. Запазено място имат японските хайджини. Този брой запознава читателите с "Хайку преди Исса", творили през XVIII век от н.е. Сред тях е Чийо-Ни, приживе призната за най-добра японска поетеса.

Едно хайку от Чийо-Ни за българските почитатели:

Цял ден над потока
водно конче лови
сянката си.


Автор:
Публикация:
01.02.2007 г. 18:45
Посетено:
1034
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/3437-balgarski-haydzhini-v-sloveniya-i-makedoniya