По света

WOR(L)D OF LOVE: Уникален онлайн рецитал на съвременни български поети от различни краища на света

Инициатива на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина (BCOAA)

На снимките: Център "Българика" Чикаго; онлайн: Людмила Калоянова (САЩ), Катя Кремзер (Австрия), Здравка Момчева (Англия), Весела Райчинова (Израел), Василка Хаджипапа (Кипър)

 

Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина (BCOAA) инициира първия по рода си онлайн рецитал на съвременни български поети от цял свят. Събитието, което се състоя на 13 февруари, в навечерието на Св. Валентин и Трифон Зарезан,  се организира с подкрепата на Генералното Консулство на Република България в Чикаго и Агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ).

Рециталът, наречен със символичното име WOR(L)D OF LOVE, бе посветен на любовта, но и на единението. За първи път поети от България и творци, които живеят извън страната, прекрачиха географските граници, които ги делят, за да си подадат ръка в едно ново културно пространство, чиито граници се определят от параметрите на словото и езика.

Приоритетна мисия на Конфедерацията, която беше учредена в началото на декември миналата година, е обединението на българските  културни центрове зад граница, но и единението на българската култура по света, преодоляването на изкуственото разделение между двете Българии, и изграждането на един общ духовен дом, единна платформа за изява на български творци, независимо къде се намират.

„Една от целите ни ще бъде да се преодолее отношението, което все още съществува в България към творците в чужбина, тяхното маргинализиране и премълчаване, защото нека не забравяме - макар че са извън физическите граници на това, което наричаме родина, те творят в родината на словото и така променят духовните граници на България“, изтъкна в поздравителната си реч си д-р Калоянова, президент на Конфедерацията.

Тя използва предоставената ѝ възможност за да отправи апел към всички културни дружества и творчески организации, както и към българските творци по света, които споделят целите на Конфедерацията и политиката ѝ на единство и инклузивност, да се присъединят към организацията.

В онлайн събитието се включиха поетите Катя Кремзер (Австрия), Свежа Дачева (Швеция), Даниела Найберг (САЩ), Васил Славов (САЩ), Здравка Момчева (Великобритания), Василка Хаджипапа (Кипър), Людмила Калоянова (САЩ), Весела Райчинова (Израел) и поетите от България Виолета Христова, Лъчезар Лозанов, Юлия Дивизиева, Марин Маринов и Георги Атанасов.

Паралелно с онлайн рецитала Център „Българика“ отвори врати за любителите на поезията в Чикаго. В рамките на събитието се проведе специална поетична вечер, в която се включиха чикагските поети Калина Томова, Снежана Галчева, Елка Бърдарова, Михаил Цветански, Наско Гелев и Чавдар Ангелов.

 

Автор:
Людмила Калоянова
Публикация:
16.02.2022 г. 04:09
Посетено:
1071
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/34121-wor-l-d-of-love-unikalen-onlayn-retsital-na-savremenni-balgarski-poeti-ot-razlichni-kraishta-na-sveta