По света

Седмица на българското кино в Париж

Прожекции на игрални, документални и анимационни български филми в кино "Le Reflet Medicis"

◊ СЪБИТИЕТО

Осемнайсет класически и нови филма ще представят нашата кинематография през Седмицата на българското кино в Париж, която ще се проведе от 31 януари до 5 февруари 2007 г. Селектирани са емблематични за българското кино заглавия - игрални, документални и анимационни, с престижни национални и международни награди, съобщи на пресконференция днес в Министерството на културата проф. Александър Грозев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция “Национален филмов център”.

• ИА "НФЦ" е организатор на проявата, която се провежда с подкрепата на Посолството на България в Париж и на г-н Патрик Сандрен.

Прожекциите ще бъдат в кино "Le Reflet Medicis". Главната цел на седмицата е да се предизвика интерес към новото българско кино у френските разпространители, отбеляза проф. Александър Грозев. Всички филми ще са със субтитри на френски, изработен е и каталог и плакат, който е дело на художника Божидар Икономов.


◊ УЧАСТНИЦИ И ФИЛМИ
      
За Париж ще заминат и наши кинематографисти, които лично ще представят своите филми.

Режисьорката Иглика Трифонова и продуцентът Росица Вълканова ще присъстват на прожекция на "Писмо до Америка", а освен тях във френската столица ще гостуват и Радослав Спасов и Нери Терзиева с "Откраднати  очи", продуцентът Владимир Андреев с "Лейди Зи" на Георги Дюлгеров, Рангел Вълчанов с "Лачените обувки на незнайния воин",  аниматорът Андрей Цветков с "Черно на бяло" и "Акватория".

Анри Кулев
ще покаже свои анимации и новия си игрален филм - "Врабците през октомври". Сред игралните филми в панорамата са включени "Крадецът на праскови" на Въло Радев, "Козият рог" и "Обърната елха" на Иван Черкелов и Васил Живков, "Маймуни през зимата" на Милена Андонова, "Аз, Графинята" на Петър Попзлатев.

"Георги и пеперудите" на Андрей Паунов представя новото ни документално кино. "Консервфилм" на Златин Радев, "Сиво" на Иван Русев и "Тик-так" на Борис Десподов са сред творбите, включени в анимационната програма. 

Автор:
МК
Публикация:
25.01.2007 г. 11:55
Посетено:
821
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/3401-sedmitsa-na-balgarskoto-kino-v-parizh