По света

Фолклорен концерт на Лятно училище по народно пеене в Париж

По повод 15 г. от създаването на Българско училище "Кирил и Методий" в Париж

 

Сборна формация от Лятно училище по народно пеене с преподавател проф. Светла Станилова участва в тържествения концерт по повод 15 г. от създаването на Българско училище "Кирил и Методий" в Париж – Франция. В камерния хор пеят 15 талантливи момичета от София, Варна, Шумен, Пловдив, Генерал Тошево, Монтана, Берковица, Асеновград, Харманли, които през последните няколко години се обучават в майсторския клас на проф. Станилова от Академията за музикално танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

Честването се състоя на 12 ноември в църквата на фондация „Южени Наполеон“, която са оказа тясна да побере стотиците наши сънародници, пожелали да споделят празника. Програмата на самостоятелния концертен блок на Лятното училище по народно пеене обединяваше разучени по време майсторския клас солови, камерни и многогласни хорови песни от всички фолклорни области. Кулминация на концерта бе изпълнението на „Излел е Дельо хайдутин“ от 10-годишната Анжелика-Гая Меркова, изпратена с незатихващи аплодисменти. Вълнуващ финал бе изпълнението на „Хубава си моя горо“. Песента разплака публиката. Сред зрителите бе и проф. Генка Петрова- заместник-министър на образованието и науката.

С голям интерес бе посрещната и творческата работилница в Българското училище „Кирил и Методий“ във френската столица (сн. 3). Проф. Станилова разкри пред ученици и родители спецификата на народните песни от Северняшка, Шопска, Тракийска, Родопска и Пиринска фолклорни области. Солистки от групата представиха образци на фолклорното изкуство и демонстрираха характерния маниер на пеене. Откроиха се с изпълненията си Мария Хубенова, Веселина Петрова, Лина Топал - възпитанички на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ - Пловдив, Йоана Любенова – от НМУ „Любомир Пипков“ – София, както дуетите на Гергана и Мария Златеви от Варна и Божидара Сергеева от певческа група „Пъстренец Jr.“ към Общински младежки дом – Монтана. Неговият директор - музикалният педагог Асен Асенов, който е организатор на Лятното училище по народно пеене, съпровождаше на гъдулка изпълненията на младите таланти.

Многобройни са почитателите ви тук, а френските зрители се докоснаха с изумление до магията на българското чудо - кристалните гласове и мистерията на българското народно творчество.“ – сподели с вълнение Румяна Шибилева – Роние. Групата от България присъства на нейния урок под формата на литературно четене, посветено на творчеството на Яворов. Той се проведе на гроба на Мина Тодорова – любимата на поета символист в парка на Булон-Бианкур.

Фолклорната формация изнесе кратък концерт и на приема при Негово Превъзходителство г-н Николай Милков - посланик на България във Франция и Монако, постоянен представител в ЮНЕСКО.

Пътните разходи за концертното турне на певческата формация от Лятното училище по народно пеене бяха покрити по проекта "Концерт и творческа работилница в Българско училище Кирил и Методий в Париж, Франция“, защитен от Сдружение с нестопанска цел „Младежки порив към бъдещето“. Той се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”. Домакини на певческата група бяха семейства от българската общност в Париж, които се погрижиха да представят забележителностите на космополитния град на своите млади сънародници.

___________

За повече информация: Асен Асенов
Директор
Общински младежки дом
бул. "Трети март" 98
3400 Монтана

omd-montana.weebly.com

Автор:
Публикация:
24.11.2021 г. 16:34
Етикети:
фолклортържествен концерт
проф. Светла Станилова
Лятно училище по народно пеене
Българско училище "Кирил и Методий" Париж
Посетено:
613
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/33710-folkloren-kontsert-na-lyatno-uchilishte-po-narodno-peene-v-parizh