По света

30 български артисти ще представят София в Париж през ноември

Мултижанровият фестивал за култура "Един уикенд на изток" тази година с фокус българско изкуство

30 български артисти ще представят София в Париж през ноември

 

Близо 30 от най-разпознаваемите български артисти ще се съберат в Париж в края на ноември, за да представят съвременното българско изкуство в арт фестивала „Един уикенд на изток“ (Un weekend à l’est).  Вече пета година събитието акцентира съвременната културна сцена на столици от Централна и Източна Европа, като в това му издание фокусът е София.  

Фестивалът се открива на 24 ноември с филма на Мила Милева и Весела Казакова „Жените наистина плачат“ и до 29 ноември, в около 20 различни галерии, кина, книжарници и театри в артистичния Латински квартал на Париж, ще се проведат почти 30 събития, които щe разкажат за българското изкуство и артисти. Селекцията на програмата от изложби, конференции, дискусии, кино, пърформанси, литературни срещи, концерти на култови локации, е направена от френско-канадската фондация, организатор на събитието и неговия артистичен директор Бриджит Бушар.  

Патрон на изданието „Един уикенд на изток“, посветено на София, е аниматорът и режисьор Теодор Ушев, а почетен гост – писателят Георги Господинов. Партньори на с фестивала са Българският културен институт в Париж, Столична община и Посолството на България във Франция.

Съвременната българска литература ще бъде представена от писателите Теодора Димова, Капка Касабова, Аксиния Михайлова, Ружа Лазарова, Георги Господинов. Българо-френският преводач, преподавател и българист Мари Врина-Николов ще разкаже за някои от големите ни автори, а в заключителния дебат на фестивала ще участва социологът Иван Кръстев. 

Специален акцент на „Един уикенд на изток“  са инициативите, посветени на две познати и обичани във Франция личности, чийто житейски и професионален път е свързан с Париж. В Дом на поезията и с участието на неговата дъщеря – Леа Тодоров, ще бъде почетен философът и литературен теоретик с български произход Цветан Тодоров. Академията по изящни изкуства пък е мястото, където почитателите на Кристо и неговото творчество ще имат възможност да разговарят с  Лор Мартен, президент на проекта по опаковане на Триумфалната арка и племенника и основен двигател на изпълнението на проектите на артиста – Владимир Явашев. 

В рамките на фестивала, но през март 2022, писателката и режисьор Елица Георгиева ще представи своя театрален пърформанс, като и майсторския си клас „Един Софийски покрив“. Тогава концерт маримба ще изнесе и Василена Серафимова, един от най-интересните млади изпълнители на този инструмент във Франция.   

В отворена дискусия ще се включат режисьорката Божина Панайотова, чието документално кино  има своите почитатели и успехи във Франция, както и нейната майка - Милена Макариус, автор на книги и литератор.

Прожекции на филми, срещи-разговори, майсторски клас и изложба на Теодор Ушев са програмирани в различните фестивални дни. Георги Господинов ще бъде гост на INALCO, Института по политически науки и няколко книжарници в Латинския квартал. Двамата творци ще се включат и в съвместна дискусия в театър Odéon. 

С изложби ще бъдат представени визуалните артисти Нина Ковачева, Стефан Николаев, Недко Солаков, фотографката Евгения Максимова, Никола Михов, като и Люба Халева – илюстратор и автор на плаката тази година. Френската публика може да открие и изложбата „Лета“ на фотографката Елина Кешишева, която това лято беше изложена в Националната галерия в София.

Програмата включва и музикални вечери в две от най-старите църкви на Париж - Сен Жармен дьо Пре и Сан Сюлпис. Любителите на музиката могат да присъстват на самостоятелен концерт на цигуларя Светлин Русев, а участие ще имат още пианистите Георги Черкин, Емануил Иванов и сопраното Ина Кънчева. Със съвместен проект за гъдулка и пиано ще се включат Христина Делева и Димитър Горчаков.

Интересна и богата е и кино програмата на събитието, която тази година селектира документални, игрални и анимационни филми, млади автори, както и специален фокус към творчеството на Бинка Желязкова. Сред лентите, които ще бъдат показани, са „Февруари“, „Бащата“, „Червено, твърде червено“ и др.

 

Фестивалът „Един уикенд на изток“ с фокус култура е създаден през 2016 година от бизнесдамата, меценат и издател Вера Михалски и Бриджит Бушар – негов артистичен директор. Всяка година, в рамките на един дълъг уикенд през ноември, той поставя фокус върху един европейски град от Централна и Източна Европа, като кани писатели, артисти, философи, музиканти, фотографи, хора, които се занимават с кино и хора на изкуството. Отворен е за широка публика под форма на представления, дискусии, конференции, концерти, литературни срещи.

До момента, предходните 4 издания са посветени на Варшава, Киев, Будапеща и Белград.

Особен акцент са живите срещи на френската публика с артистите.

Петото му издание беше предвидено за 2020 и отложено поради нестабилната санитарната обстановка във Франция. Ще се проведе през ноември 2021 година с фокус София.

 

 

Автор:
Десислава Бинева, Български културен институт в Париж
Публикация:
04.11.2021 г. 13:06
Посетено:
689
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/33629-30-balgarski-artisti-shte-predstavyat-sofiya-v-parizh-prez-noemvri