По света

Националният военноисторически музей гостува с изложба на Българския културен институт във Виена

Изложбата „Македония. Палитра на паметта“ представя фотографии и картини на български художници от периода на Първата световна война

Националният военноисторически музей гостува с изложба на Българския културен институт във Виена

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 21 септември (вторник) от 18.30 часа в галерията на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена ще бъде открита изложбата на Националния военноисторически музей „Македония. Палитра на паметта“.

Изложбата представя фотографии и картини на български художници от периода на Първата световна война. Българските крепости, храмове, манастири, улици и панорами от Македония оживяват в творбите, завещани ни от изтъкнатите майстори на четката като Владимир Димитров–Майстора, Никола Танев, Константин Щъркелов, Борис Денев, Георги Василев, Цено Тодоров, Генчо Митев, Райко Алексиев, Господин Сербезов, Георги Машев, Иван Вълчанов и други.

Макар и създадени по време на военни действия от назначените за военни художници автори платната изпъстрят палитрата от спомени със спокойствието на македонските пейзажи като контрапункт на ужаса на фронтовата линия.

Изложбата „Македония. Палитра на паметта“ може да бъде разгледана в Българския културен институт във Виена до края на месец октомври.

 

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
18.09.2021 г. 17:23
Етикети:
фотографииНационален военноисторически музейизложбаВиена
картини на български художници
„Македония. Палитра на паметта“
Български културен институт „Дом Витгенщайн“
Посетено:
1443
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/33380-natsionalniyat-voennoistoricheski-muzey-gostuva-s-izlozhba-na-balgarskiya-kulturen-institut-vav-viena