По света

"Времеубежище" на Господинов с номинация за най-голямата литературна награда в Италия

Романът е сред петте финалисти в европейското издание на отличието за преводни книги

 

Времеубежище на Георги Господинов с номинация за най-голямата литературна награда в Италия

Българският писател Георги Господинов е номиниран за най-престижната литературна награда в Италия „Премио Стрега Еуропео“. Романът му „Времеубежище“ е сред петте финалисти в европейското издание на отличието за преводни книги. Господинов ще се състезава с автори като румънската легенда Ана Бландиана и носителя на „Гонкур“ Ерве Льо Телие.

„Времеубежище“ на Георги Господинов излезе през юни в Италия, в издателство „Воланд“, в превод на Джузепе Дел Агата. Наскоро рецензия във вестник „Ла Република“ определи българския писател като „Пруст, идващ от Изток“.

Наградата „Стрега“ ще бъде връчена на церемония на 17 октомври в Торино като финален акцент от международния панаир на книгата. Преди това петимата писатели от България, Франция, Румъния, Испания и Германия ще представят номинираните си романи в Рим на Капитолийския хълм.

„Стрега“ се присъжда ежегодно от жури, съставено от 20 италиански писатели, победители и финалисти на наградата. За европейското ѝ издание се номинират петима европейски писатели, преведени наскоро в Италия, и спечелили важно национално признание в страните си. Предвижда се и награда за преводача на отличената книга, предоставяна от BPER Banca.

За Георги Господинов това е втора номинация за престижното отличие. Първата беше през 2014 г. за романа му „Физика на тъгата“.

 

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
16.09.2021 г. 15:57
Етикети:
номинация„Времеубежище“ИталияИК Жанет 45Георги Господинов
„Премио Стрега Еуропео“
Награда „Стрега“
Посетено:
778
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/33357-vremeubezhishte-na-gospodinov-s-nominatsiya-za-nay-golyamata-literaturna-nagrada-v-italiya