По света

Документална изложба за Кристо се открива през септември в Париж

„Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е разказ за пътя на големия артист от родния град Габрово до първите му стъпки на световната артсцена във Франция

◊ СЪБИТИЕТО

Документална изложба за Кристо се открива през септември в Париж

30 рядко показвани досега произведения на изкуството, фотографии и факсимилета, посветени на ранните години на световния артист с български произход Христо Явашев, ще бъдат изложени в галерията на Българския културен институт в Париж тази есен. „Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е документална експозиция, която разказва историята на фамилия Явашеви, най-ранните години на детето Кристо и първите художествени изяви на младия артист.

Събитието се открива на 16 септември т.г. и е рядък шанс за жителите и гостите на града да надникнат в част от биографията на артиста, която светът малко познава - неговият „български период“. 

Сред експонатите има лични снимки, предоставени от членовете на семейството, както и документи от българския държавен архив и други институции. Показани са ранни произведения на Христо Явашев от студентските му години и скъпо пазени спомени от приятели и съученици. Изложбата проследява формирането на Кристо като един от най-разпознаваемите артисти-новатори в изкуството на ХХ и ХXI век, преди на 21 години той да поеме сам по рискования път на художник-емигрант отвъд Желязната завеса.

„Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е съвместна инициатива на Музей на хумора и сатирата и Българския културен институт в Париж с подкрепата на Община Габрово и Министерство на културата. Изложбата е посветена на дългоочакваното и отложено през 2020 изпълнение на проекта на твореца по опаковането на Триумфалната арка тази година във френската столица.  

Експозицията ще бъде представена в галерията на Института от 17 септември до 30 ноември 2021 г. Тя е адаптация на проекта „Роден в Габрово“, реализиран в Габрово през 2017 г. и в София през 2019 г..

„Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е част от инициативите за създаване на Център за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод” в родния град на Кристо, Габрово. В началото на годината беше решено той да се помещава в сградата на бившия Техникум по текстил.

 

В изложбата са използвани експонати и материали, любезно предоставени от:

Елка и Стефан Явашеви
Даниела и Анани Явашеви
Евгения Атанасова-Тенева
Гео Кукудов
Драган Немцов
Недялко Данов
Държавен архив – Габрово
Регионален исторически музей – Габрово

Куратор: Маргарита Доровска
Текстове: Евгения Атанасова-Тенева
Проучване: Евгения Атанасова-Тенева, Елена Николова, Маргарита Доровска, сдружение „Нашето по-голямо Габрово“
Превод на френски език: Станимир Делчев
Превод на английски език: Трейси Спийд
Изложбен и графичен дизайн: Мартина Денева
Организатор в Париж: Десислава Бинева

* * *

За допълнителна информация:
Десислава Бинева, директор Български културен институт в Париж contact@ccbulgarie.com

 

 

Автор:
Десислава Бинева
Публикация:
15.09.2021 г. 11:35
Посетено:
619
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/33344-dokumentalna-izlozhba-za-kristo-se-otkriva-prez-septemvri-v-parizh