По света

Немският "Франкфуртер Рундшау" за конкурса "Български роман на годината"

За раздвижването в родната литература

◊ СЪБИТИЕТО

Преди броени дни един от водещите национални независими ежедневници в Германия "Франкфуртер Рундшау" (Frankfurter Rundschau) публикува статия, посветена на наградата „ВИК”.

Публикацията е озаглавена “Едуард Вик иска да популяризира българската литература” и разказва за пътя на утвърждаването на литературната награда “ВИК” в България.
 
Искам да насърча и популяризирам българската литература”, разказва бизнесменът пред журналистката Регине Зайпел.


◊ ОЩЕ

Освен паричната награда от 5 000 евро (10 000 лева), чрез наградата Едуард Вик желае да привлече и вниманието на англоезичния свят към творбите на българските автори, поради което наградата включва и превод на романа на английски език, коментира статията.

Публикацията отчита и огромното значение на наградата, довела до своеобразно раздвижване в родната литература. „В резултат на полученото от страна на медиите внимание, шестимата номинирани автори се радват на по-голям брой публикации и читателски интерес”, посочва ежедневникът.

„Желанието на Вик е да спомогне за създаването на изпълнена с живот и енергия литературна сцена”, допълва "Франкфуртер Рундшау".

В броя си от началото на януари тази година, вестникът прави портрет и на самия Едуард Вик, като проследява неговото професионално израстване до собственик на една от най-големите в световен мащаб преводачески агенции.

“Вик, който владее английски, немски, френски и италиански, е доволен от живота си в Офенбах и обича кратките разстояния от дома до офиса и обратно, но и пътува много – осем пъти в годината до София, но не участва в селекционната процедура за Наградата Вик”, коментира изданието.

И допълва: “Самият Вик обаче никога не преувеличава важността на своята личност: „Разполагам с мениджър, който обича литературата, и добра ПР агенция. Аз само давам стимула.”
Автор:
Петя Рачева
Публикация:
12.01.2007 г. 14:54
Посетено:
804
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/3334-nemskiyat-frankfurter-rundshau-za-konkursa-balgarski-roman-na-godinata