По света

Солистите на Старозагорския балет Анелия Димитрова и Фиорди Лоха гостуват на Фестивала "Версилиана" в Италия

На 28 август балетната компания Art Dance Theater - Teatro Piccolo di Pietralata ще представи балета „Лебедово езеро"

Солистите на Старозагорския балет Анелия Димитрова и Фиорди Лоха гостуват на Фестивала "Версилиана" в Италия

 

Солистите на Старозагорския балет Анелия Димитрова и Фиорди Лоха гостуват на Фестивала "Версилиана" в Италия

На 28 август балетната компания Art Dance Theater - Teatro Piccolo di Pietralata ще представи на 42-то издание на  Фестивала La Versiliana спектакъла на балета „Лебедово езеро" от П. И. Чайковски по хореографията на Лев Иванов-Мариус Петипа, хореография и постановка на международно признатия италиански танцьор и хореограф Тучо Ригано.

В главните роли – на Одета/Одилия и принц Зигфрид, ще танцуват примабалерината на Старозагорския балет Анелия Димитрова и премиер солиста Фиорди Лоха  от Албания, които ще си партнират с римските балетни артисти.

След завръщането си от Италия Анелия Димитрова ще танцува в спектакъла на танцовата драма „Нестинарка" в ролята на Демна на 6 септември на новосъздадената сцена „На брега на древния Севтополис" (язовир „Копринка"). Паралелно примабалерината е в усилени репетиции по подготовката на премиерата на „Сънят на Пилат" по музика на Стефан Димитров, където изпълнява главната роля. Премиерата на „Сънят на Пилат" е на 16 октомври на сцената на зала1 на Националния дворец на културата. На 23 декември – отново на сцената на зала1 на НДК Анелия Димитрова и Фиорди Лоха ще бъдат принцеса Аврора и принц Дезире в спектакъла на Старозагорската опера на балета „Спящата красавица".
 
Art Dance Theater - Teatro Piccolo di Pietralata е изборът на тазгодишното издание на фестивала La Versiliana, който отново се превърна в гостоприемна сцена за утвърдените балетни компании. Първото участие на  Art Dance Theater бе на 18 юли с диптиха „Болеро" и „Кармина Бурана" по хореографията на Тучо Ригано.

Театърът на открито в парка на Вила Ла Версилиана е домакин на едноименния фестивал, който се провежда за 42-ри път и в продължение на два месеца  представя богата мултижанрова програма от много представления и концерти в баланс между проза, танц, музика и кабаре, в умелото съчетание на традицията и иновацията.

Наред с музикално-сценичните форми, Фестивалът La Versiliana предлага следобедните Incontri al Caffè (Срещи в кафенето - известният салон, стартиран от Романо Баталия) с личности от културата, политиката, развлеченията, науката, които са свързани с възраждането на традицията на културните ценности, типични за Версилия.

Детската зона предлага мобилна библиотека, забавления и представления, посветени на италианската приказка, и накрая много изложби, организирани в изложбените пространства на Вилата, Fabbrica dei Pinoli и парка.
 
Пълната програма от представления и срещи в кафенето можете да видите на официалния уебсайт на фестивала La Versiliana.

Лебедово езеро – рекламно видео

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
25.08.2021 г. 12:00
Посетено:
1837
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/33252-solistite-na-starozagorskiya-balet-aneliya-dimitrova-i-fiordi-loha-gostuvat-na-festivala-versiliana-v-italiya