По света

Писателят Георги Господинов е тазгодишният носител на наградата "Цинклар"

Голяма датска награда за разказите на Господинов

Писателят Георги Господинов е тазгодишният носител на наградата "Цинклар"

 

Българският писател Георги Господинов е тазгодишният носител на наградата „Цинклар“ за майстор на късия разказ, връчвана от Асоциацията на датските писатели

Отличието се дава на две години, от 2013 година насам, на световни и датски писатели за приноса им в жанра на разказа. С тази награда Господинов се нарежда сред имена като британския писател Джулиан Барнс, американските авторки на кратка проза Лидия Дейвис и Лори Мур, немската писателка Юдит Херман и др.

Носителят на „Цинклар“ се избира от датско жури, съставено от писатели и критици. Наградата ще се връчи на специална церемония в Копенхаген на 10 септември, последвана от дискусия с автора. Призът е в размер на 100 000 датски крони.

В мотивацията на журито се казва: „Със своите разкази, публикувани в най-различни контексти, Георги Господинов разширява границите на това какво може да бъде един разказ и как може да се разкаже една история. По отношение на стила, жанра и фикционалните си светове, неговите разкази се характеризират с невероятен жанров диапазон, който включва реализъм и фентъзи, философски размишления, криминална проза, научна фантастика. Удивителен е и начинът, по който историите могат да променят ритъма и тона си, да постигат неочаквани обрати от изречение в изречение. Да четеш Господинов е като да влезеш в машина на времето, която предлага разширяващо съзнанието пътуване през водовъртежа на историята и лабиринтите на човешкия ум“.

Наградата е признание и за датската преводачка на Господинов Хеле Далгор, превела както сборника с разкази „Сляпата Вайша“, така и всички романи на българския автор.

Отличието е на името на един от най-обичаните датски и скандинавски писатели Фин Цинклар, който завещава голяма част от наследството си за създаване на награда, популяризираща жанра на късия разказ.

 

 

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
14.08.2021 г. 14:23
Етикети:
Георги Господинов
майстор на късия разказ
Фин Цинклар
награда "Цинклар"
Хеле Далгор
Посетено:
582
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/33221-pisatelyat-georgi-gospodinov-e-tazgodishniyat-nositel-na-nagradata-tsinklar