По света

Книга на проф. Калина Стефанова запознава англоезичния свят с постиженията на режисьорите от Източна Европа

Книгата "20 Ground-Breaking Directors of Eastern Europe" бе представена онлайн в Гданск, в рамките на Фестивала Between

Книга на проф. Калина Стефанова запознава англоезичния свят с постиженията на режисьорите от Източна Европа

 

Престижното издателство Palgrave Macmillan издаде книгата „20 Ground-Breaking Directors of Eastern Europe“. Тя е дело на Калина Стефанова (проф. д-р от НАТФИЗ) в съвместно авторство, съставителство и редакция с Марвин Карлсън (професор от Градския университет на Ню Йорк). Книгата е на английски език и представя режисьори от Източна Европа (30 години след Желязната завеса).

Включените режисьори са: Alvis Hermanis (Latvia), Oskaras Korsunovas, Eimuntas Nekrosius, and Rimas Tuminas (Lithuania), Oliver Frljić (Croatia), Arpad Schilling and Bela Pinter (Hungary), Silviu Purcarete, Andrei Serban, and Gianina Carbunariu (Romania), Daniel Spinar, and Jan Mikulasek (the Czech Republic), Alexander Morfov (Bulgaria), Włodzimierz Staniewski, Jan Klata, Grzegorz Bral, Krzysztof Warlikowski, Grzegorz Jarzyna, and Krystian Lupa (Poland), and Jernej Lorenci (Slovenia).

 „Ричард Шекнер – уточнява проф. Стефанова - от когото имаме "щемпел за качество" на корицата е възможно най-голямото светило в театъра като теоретик и много революционен режисьор-експериментатор от 1960-те. С него работих две години в Ню Йоркския Университет.

Книгата е също първа по рода си - за източноевропейски режисьори, за които в англоезичния свят знаят съвсем малко. С Марвин Карлсън сме колеги в редколегията на списанието на Шанхайската Театрална Академия и там всъщност му предложих да направим книгата." – допълва още тя.

В предаването "12+3" по БНР проф. Стефанова споделя, че описаните режисьори разширяват територията на театъра в неочаквани посоки, променят лицето на световния театър и по този начин формират духовния свят на хората днес.

Първото представяне на „20 Ground-Breaking Directors of Eastern Europe“ се състоя онлайн в Гданск - в рамките на Фестивала Between. Изданието е закупено от библиотеки по цял свят - от Нова Зеландия до Канада и САЩ, през Виетнам, Южна Африка, Европа. Предстои английският текст на книгата да се преведе на китайски.

Проф. д-р Калина Стефанова е преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”. Автор (съставител и съавтор) е на 15 книги за театър и критика. Пет от тях са на английски език, с премиери в Ню Йорк, Лондон и Вроцлав, включвани в задължителната и препоръчителната литература в университети по цял свят. Съставител/редактор е на първата антология на източноевропейска драма на китайски език в два тома, на първата книга с китайски пиеси на български език и на първото представяне на българския театър на английски език.

Автор е и на две книги художествена проза, издадени в 9 страни; едната от тях е включвана в задължителната и препоръчителната литература в няколко колежа в Бразилия и е издадена в 2 издания в Китай. Била е гостуващ учен в Нюйоркския университет, Университета на Кейптаун, Мейджи Университет, Токио, Шанхайската Театрална Академия, Уханския университет и др. През 2016 г. е удостоена със званието гостуващ Изтъкнат професор на Уханския университет, Китай, както и със званието Изтъкнат изследовател на Фондацията по китайска критика на изкуствата към Уханския университет. Изнасяла е лекции и е водила семинари в 12 страни.

В продължение на два мандата е вицепрезидент на Международната асоциация на театралните критици (2001-2006) и Директор Симпозиуми на Асоциацията (2006-2010). Член е на редакционните колегии на списания в Китай, САЩ, Румъния, Хърватска. Редовно работи като експерт-оценител към Европейската Комисия. От 2017 г. е в експертния борд на първия театрален град в света, Yue Opera Town, Китай.

 

 

Автор:
Ориета Антова
Публикация:
18.07.2021 г. 18:48
Етикети:
книгатеатър
Марвин Карлсън
Проф. д-р Калина Стефанова
„20 Ground-Breaking Directors of Eastern Europe“
режисьори от Източна Европа
издателство Palgrave Macmillan
Посетено:
708
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/33129-kniga-na-prof-kalina-stefanova-zapoznava-angloezichniya-svyat-s-postizheniyata-na-rezhisyorite-ot-iztochna-evropa