По света

Трима българи в първия унгарски хайку сайт

Kontinuum ще излиза два пъти годишно, само онлайн

Трима българи в първия унгарски хайку сайт

 

Трима български поети - Мая Данева, Радостина Драгостинова и Владислав Христов - са с публикации в първия брой на първия унгарски хайку сайт https://haikukontinuum.com/. 

Kontinuum ще излиза два пъти годишно, само онлайн. Актуалните и архивните броеве ще бъдат достъпни на сайта, като ще можете да ги свалите в pdf формат. Първият брой е достъпен на адрес: https://haikukontinuum.files.wordpress.com/2021/07/kontinuum-v1_n1_2021-1.pdf

Главни редактори на изданието са Адам Тамаш Богар / Bogár Ádám Tamás и Ребека Шара Сигети / Szigethy Rebeka Sára. Те имат амбицията в бъдеще да правят антологии и специални броеве.

Българските автори в първия брой на Kontinuum:

Мая Данева е родена в град Ямбол. Завършила е „Информатика“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Защитава дисертация и ѝ е присъдена научната степен „доктор по информатика“. Работи като IT-консултант и като университетски преподавател по бизнес информатика. Живее в Нидерландия. Пише от 8-годишна. Публикувала е в периода 1978–1981 г. Връща се отново към поезията след творческо прекъсване от близо 35 години. Автор е на стихотворения и хайку. Текстовете ѝ са публикувани на английски в World Haiku Review, Canada Haiku Review, Frogpond, Presence, Wales Haiku Journal, Time Haiku, The Zen Space, First Literary Review-East, Cicada’s Cry, и FreeXpresSion, както и на немски в списанията Sommergras, Lotosbluete и Chrysanthemum.

В броя на унгарския сайт за съвременно хайку Мая Данева е представена с две хайку (стр. 21):

nude statue
my son says why don’t we go back
to the fig grove

closed tulip
telling my son
what’s inside

Хайку, сенрю и други стихове на Радостина Драгостинова са включени в няколко сборника, антологии и списания на български, английски, хърватски, японски, английски, немски, италиански и румънски и са получили награди и отличия на национални и международни конкурси. Има публикации в сп. "Нова асоциална поезия". Пише класическо и съвременно хайку и сенрю и експериментира с фото хайга. Последовател на школата по икебана Сога в Япония. Член е на Британското хайку общество (BHS) и на Обединеното хайку и танка общество (UHTS).

В броя са публикувани две хайку на Радостина Драгостинова (стр. 22).

ducks squawk
among the reeds
her empty womb

rosebush in my backyard
the pain
I carefully cultivate

Владислав Христов е поет и фотограф. Има седем поетични книги на български и една на немски. Интересът му към към най-късия литературен жанр започва още преди 20 години. Той е първият българин, носител на японската хайку награда "Basho-an". Носител на множество отличия от български и международни конкурси за хайку, поезия и кратка поезия. Три поредни години е в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа. През 2016 г. негови хайку влизат в обучителната програма на университета Кумамото, Япония. Сред съставителите е на първия учебник по хайку на български "Основи на хайку”. Текстовете му са превеждани на 17 езика. Владислав Христов е член на Световната Хайку Асоциация.

В броя е публикувано следното хайку на Владислав Христов (стр. 25):

spring cleaning
the child's smile
through a hole in the sweater

 

 

Автор:
Публикация:
12.07.2021 г. 16:30
Посетено:
1203
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/33104-trima-balgari-v-parviya-ungarski-hayku-sayt