По света

Крис Захариев и Деси Тенекеджиева с нов филм в Кан

Дипломният филм "Един асансьор разстояние" на вдъхновяващия млад кинорежисьор с две престижни селекции

Крис Захариев и Деси Тенекеджиева с нов филм в Кан

 Йорданка Кузманова и Крис

 

Крис Захариев и Деси Тенекеджиева с нов филм в Кан

През 2001 година Деси Тенекеджиева и Христо Живков правят истински бум на червения килим на Фестивала в Кан и попадат във всички световни кино издания. С ролите си на Джовани Банденере и Мария Медичи в “Занаята на оръжията” на италианската кинолегенда Ерманно Олми, те стават единствените български актьори, представили страната ни на най-престижния кинофестивал в света, с филм от Официалната селекция на най-важната програма - Състезателната, в която едва 20 филма от цял свят, всяка година се борят за мечтаната Златна Палма. Успехът на родните актьори и до този момент е ненадминат и остава със златни букви в кино историята ни.

Ето, че след точно 20 години Деси Тенекеджиева се завръща там, където бе открита за голямото кино, но този път като продуцент на вдъхновяващия кинорежисьор и влогър Крис Захариев.

Вълнуващата новина е, че неговият дипломен филм "Един Асансьор Разстояние" е селектиран в международната панорама "Short Film Corner" на Кинофестивала в Кан 2021! Форумът за късометражно кино, част от мечтания за всички кинофестивал, дава глас на млади и обещаващи кино творци чрез прожекции, срещи с продуценти, дистрибутори и режисьори от цял свят. С тази селекция "Един Асансьор Разстояние" става част от елитния каталог на фестивала, който ще се проведе между 10 и 16 юли тази година.

Но това не е всичко. Броени дни след премиерата си в Кан, филмът влиза в Официалната състезателна селекция на Sarajevo Youth Film Festival, един от най-големите младежки кино форуми в света. "Един Асансьор Разстояние" е единственият ни представител в Сараево тази година, като за Голямата награда ще се бори с кинопродукции от 7 европейски държави. Церемонията по награждаването ще се състои на 24 юли в сърцето на Сараево.

Според Крис Захариев филмът му „по един симпатичен начин задава много сериозни морални въпроси, през очите на двама младежи, които търсят своето място в света на възрастните."

"Един Асансьор Разстояние" е 27-минутна криминална комедия за двама млади полицаи (откритията на филма Александър Георгиев и Йоан Попов), принудени поради забавни обстоятелства да проведат своето първо „професионално“ разследване. Откраднат е тото фиш на богатата им хазяйка (в ролята достолепната Йорданка Кузманова), а заподозрени са всички съседи в кооперацията (Павел Поппандов, Елеонора Иванова, Георги Къркеланов, Лили Гелева). Сценарист на филма е Павла Котова, чийто минал филм "Танда" получи номинация на студентските Оскари 2020.

През миналата година Крис Захариев спечели култовата вече Награда за Полет в Изкуството на Фондация „Стоян Камбарев“. Това бе и повод Деси Тенекеджиева да стане продуцент на дипломния му филм "Един Асансьор Разстояние", който е копродукция между компанията й NOVA film и НАТФИЗ, с ръководител проф. д-р Станислав Семерджиев.

„Много съм щастлива за Крис! Обичам това момче! Прекрасно е, когато талантът се съчетае с креативност, интелект, професионализъм и амбиция. Тогава мечтите нямат лимит! Крис работи по филма с много страст, заедно с целия прекрасен екип - все млади и много талантливи филммейкъри. Благодаря на всички, начело с великолепните актьори и специално на Йорданка Кузманова и Павел Поппандов, които приеха поканата ни, въпреки ограничения бюджет. Филмът е чудесен! Смислен, изключително забавен, поднесено с мярка, усет и учудваща зрялост за един едва 23 годишен кинорежисьор. Твърдо заставам зад всичките нови филмови проекти на Крис Захариев и съм убедена, че го чакат редица световни кинофестивали. Сараево и Кан са само първите. Надявам се да се върнем на Лазурния Бряг с дебютния му пълнометражен филм, който да последва забележителния пробив на Камен Калев (Носител на Първата Награда за Полет в Изкуството) и на скъпите ми Мина Милева и Весела Казакова и техния филм-кауза "Жените наистина плачат"- сподели Деси Тенекеджиева.

Филмът на режисьорското дуо е селектиран в Кан във втората по важност официална конкурсна програма, а именно "Особен поглед"!  В лентата участва и номинираната за "Оскар" родна холивудска звезда Мария Бакалова. Режисьорският тандем Милева - Казакова вече има сериозни фестивални успехи, както с игралния си дебют "Котка в стената", така и с двата си дръзки документални филма „Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС“ и „Звярът е още жив“, на които именно Деси Тенекеджиева е копродуцент. Това е достатъчен повод Деси, в компанията на Крис Захариев да присъства на световната премиера и на този техен филм и да подкрепи близките си приятели в този вълнуващ момент.

Снимки „Един Асансьор Разстояние“: Тихомир Петров  

Снимки: Nova Film

*

Линкове към Официалния уеб сайт на Фестивала в Кан:

2021   Един Асансьор Разстояние

https://catalogue.cannescourtmetrage.com/fiche.

 

2001   Il Mestiere Delle Armi / Занаята на оръжията

https://www.festival-cannes.com/en/films/il-mestiere-delle-armi

 

Автор:
Теменуга Кръстева
Публикация:
01.07.2021 г. 13:24
Посетено:
1029
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/33033-kris-zahariev-i-desi-tenekedzhieva-s-nov-film-v-kan