По света

Български художници в Kunsthal 44Møen

Brittle Power - групова изложба и образователна програма

Български художници в Kunsthal 44Møen

Photo: Thomas G. Bagge

◊ СЪБИТИЕТО

Български художници в Kunsthal 44Møen
 
Brittle Power
групова изложба и образователна програма
 
Рада Букова, Лъчезар Бояджиев, Правдолюб Иванов, Викенти Комитски, Руди Нинов, Недко Солаков, Марияна Василева, Сибин Василев
 
Куратори: Рене Блок и Веселина Сариева
 
5.06.2021 - 5.09.2021
Kunsthal 44Møen, Моен, Дания

Фондация „Отворени изкуства" има удоволствието да е партньор по проекта „Brittle Power", с който се открива сезон 2021 на Kunsthal 44Møen, пространство за международни изложби в Дания.
 
„Brittle Power" е изложба и образователна програма за представяне на българското съвременно изкуство, инициирани от Рене Блок.
 
Като съ-куратор Веселина Сариева е поканена да осъществи образователната програма и да представи дейността на Фондация „Отворени изкуства", между които книгата „Въведение в българското съвременно изкуство (1982-2015)" и уебсайта - архив за българското съвременно изкуство: Openartfiles.bg. Като част от програмата ще се организира панелна дискусия с участващите художници в изложбата и кураторите, ще се проведе и лекционен тур с художника Лъчезар Бояджиев в изложбата.
 
По избора на Рене Блок изложбата „Brittle Power" ще покаже избрани творби, създадени през последните години от художниците: Рада Букова, Лъчезар Бояджиев, Правдолюб Иванов, Викенти Комитски Руди Нинов, Недко Солаков, Марияна Василева и Сибин Василев, включително рисунки, картини, скулптури, инсталации, видео работи и звукова инсталация. Някои от участниците ще създадат специално за изложбата сайт-спесифик творби и работи на място в Kunsthal 44Møen.
 
Творбите в „Brittle Power" дават чувството за люшкане между илюзия и реалност, разколебани от мечти, предположения и конструирани причудливи утопии. В използваните материали и понятия те пътуват от минало до съвремие и игриво изследват принципите, структурите и вибрациите на различните роли, времена, позиции и герои.

България и Дания - две сравнително малки държави, разположени в южната и северната част на Европа, нямат много общо, с изключение на леко периферното им местоположение в рамките на Европа. В културно отношение те са претърпели съвсем различно развитие и са създали артсцени, които все още са относително непознати помежду си. Докато художниците в Дания са получили голямо държавно и частно финансиране чрез Кралската академия за изящни изкуства и множество музеи, институции, галерии и пространства за съвременно изкуство, съвременната художествена сцена в България трябва да се утвърди срещу масивна политическа съпротива и инфраструктурни дефицити от 80-те години на миналия век. Именно тази липса на институции и институционализация - дори след 1989 г. - поражда извънредно колективно, както и индивидуално творчество, което води до стратегии за самоинституционализация и създаване на различни „индивидуализми". Докато съвременното изкуство в България се разглежда най-вече в контекста на бунт и скандал, то печели международно признание. Започвайки с участието на България в биеналето в Истанбул в началото на 90-те години, се стига до няколко начинания за изследване на балканския регион в началото на 2000-та, а именно: през 2003 г. с две паралелни мащабни изложби: „В дебрите на Балканите" на Рене Блок в Kunsthalle Fridericianum, и  „Кръв и мед / Бъдещето е на Балканите" на Харалд Зееман в Sammlung Essl във Виена.
 
С влизането на България в ЕС през 2007 г. културната сцена в България също претърпява масивни промени с нарастващата либерализация; културните институции се развиват по принципа grass roots и колективните практики на нетуъркинг заменят тези на екзистенциалната индивидуализация. По-специално в Пловдив и София се появява оживена млада и космополитна артсцена, която предстои да бъде открита на север. Официалната система в България също рефлектира върху тези низови развития и дори не като последователна политика Българското министерство на културата инициира няколко пъти национално участие на биеналето във Венеция.
 
„Brittle Power" има за цел да покаже различни поколения художници, които са пример за развитието на съвременната художествена сцена в България от 80-те години на миналия век и да представи за първи път в Дания развиващи се автори заедно с утвърдени представители на първото поколение на българското съвременно изкуство.

Куратори: Рене Блок и Веселина Сариева
 
 
Образователна програма
 
5.06.2021 (събота), 11:00-17:00 ч. – Откриване.
 
5.06.2021 (събота), 14:00 ч. – Лекционен тур с Лъчезар Бояджиев в изложбата „Brittle Power".
 
5.06.2021 (събота), 15:00 ч. - Презентация и разговор със съ-куратора Веселина Сариева и художниците: Лъчезар Бояджиев, Правдолюб Иванов, Марияна Василева, Рада Букова, Викенти Комитски, Сибин Василев.
 
 
Проектът се реализира с финансовото съдействие на „Програмата за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството" на Национален фонд „Култура" и Augustinus Fonden, 15. Juni Fonden и Vordingborg Kommune.
 
Партньор: Фондация „Отворени изкуства"

Повече информация: http://www.44moen.dk/

Kunsthal 44Møen, Fanefjordgade 44, 4792 Аскеби, Дания
Телефон: +45 2883 2483, info@44moen.dk, http://www.44moen.dk/
Работно време: сряда-неделя, 11:00-17:00 ч., от 5.06.2021 до 5.09.2021
 

За кураторите:

Рене Блок е куратор, колекционер и галерист от Берлин. Работил е със световно известни художници като Зигмар Полке, Йозеф Бойс, Герхард Рихтер и Нам Джун Пайк. Тясно свързан е с изследването и разпространението на движението Флуксус и има една от най-значителните колекции с произведения от това течение. Бил е директор на музея Fridericianum в Касел, Германия. Куратор е на 4-тото Истанбулско биенале (1995 г.). Основател на пространството TANAS (Берлин), както и на Edition Block, което е създадено през 1966 г. и е един от най-старите такива проекти за издаване на произведения на съвременни художници в ограничен тираж.

Веселина Сариева е автор, арт мениджър, галерист, куратор, арт консултант. Занимава се със съвременно изкуство, литература, градско развитие, развитие на пространства. Съ-основател е с Катрин Сариева на клъстър от организации свързани в обща екосистема: Галерия Sariev, Пловдив от 2004 година, Фондация "Отворени Изкуства" от 2007 година, artnewscafe, Пловдив – кафене и общностен център от 2008 година и открита мобилна сцена за изкуство и култура – FLUCA от 2016 година. Познати проекти създадени и развивани от Сариева са Фестивалът „Нощ на музеите и галериите" (2005-2019 г.); образователна платформа „Въведение в съвременното изкуство" (от 2011); „Фокус: България" на viennacontemporary 2015; Порталът www.OpenArtFiles.bg; Artnewscafe бюлетин (от 2008 г.).
 

* * *

Kunsthal 44 Møen е международно изложбено пространство, разположено на остров Моен в южна Дания. Художествената  галерия е създадена през 2008 г. от немския куратор и колекционер Рене Блок в тясно сътрудничество с група приятели, които са силно обвързани с острова: датският художник Бьорн Норгаард, датският експериментален композитор и художник на „Fluxus" Хенинг Кристиансен. От основаването си Kunsthal 44Møen представя амбициозна изложбена програма, включваща както нововъзникващи, така и утвърдени художници от Дания и чужбина. Програмата на изложбеното пространство отразява наследството на нейните основатели като „FLUXUS", Копенхагенската школа по живопис („Ex-Skolen") и експериментална музика и е допълнена от богата публична програма, включваща беседи, представления, концерти и образователни дейности. Kunsthal 44 Møen провежда програма за резиденции на художници, куратори и изследователи. 

__________

Фондация „Отворени изкуства"
www.openarts.info
www.facebook.com/open.arts/
https://www.instagram.com/openartsfoundation/

 

 

Автор:
Фондация „Отворени изкуства“
Публикация:
02.06.2021 г. 18:06
Посетено:
1555
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/32850-balgarski-hudozhnitsi-v-kunsthal-44m-en