По света

Три българки се представят успешно на третото издание на Биенале Ла Донна в Триест, Италия

Международният арт дилър и куратор Стефан Стоянов представлява шест от участничките в тазгодишното издание на Фестивала на женското изкуство

Три българки се представят успешно на третото издание на Биенале Ла Донна в Триест, Италия

На снимката: Айдан Салахова, Габриела фон Хабсбург и Стефан Стоянов

 

◊ СЪБИТИЕТО

Град Триест, Италия, отново е домакин на третото издание на Международния фестивал Биенале Ла Донна (BID21), който има за цел да промотира женското изкуство на световната арт сцена.

Форумът се провежда от 16 май до 18 юли 2021 г. (http://www.bid.trieste.it/) и в нето участват три провокативни български жени художници – Ив Тошайн, Вероника Михалева, Миряна Тодорова. Това, което ги обединява, освен изключителния им талант, е техният арт дилър – международния куратор и критик на съвременното изкуство - Стефан Стоянов. Той представлява на биеналето и още три световноизвестни имена в съвременния свят на изкуството – единствената жена мюсюлманка, поканената да направи изложба във Ватикана – скандалната Айдан Салахова, абстрактната скулпторка Габриела фон Хабсбург, кураторът на BID21 и художничката Ивана Ивкович, за която критиците смятат, че е следващата Марина Абрамович на Сърбия.

Тази година BID21 се фокусира върху темата „Тихите трансформации“ според интерпретацията на философа Франсоа Жулиен, който в текста „Les transformations silencieuses“ (2009) подчертава феномена на бавното и незабележимо преобразуване на реалността, което се случва пред очите ни. Изложбата има за цел да представи изразителността на жените-художници за трансформиране на тези промени в универсален език, уловен от интимна и емоционална, символична, релационна или екологична гледна точка, чрез различните художествени похвати на живописта, скулптурата, приложните изкуства, фотографията, видеото и дигиталните изкуства, инсталациите и пърформанс изкуството.

Айдан Салахова, азерската художничка, с която международният куратор Стефан Стоянов работи от години и притежава екслузивни права да продава нейното изкуство, е една от малкото жени художници, поканена да бъде специален гост на биеналето тази година (http://www.aidans.ru/). Айдан Салахова участва с голяма скулптура ''Obelisque". Айдан Салахова е оказала изключително силно влияние в развитието на съвременното изкуство в Русия. В своите творби Салахова изследва темите на пола, сексуалността на жените в контекста на исляма, контраста между Изтока и Запада, въпросите на забраната и перголите на красотата в мюсюлманската култура. Несъмнено най-важната жена художник в Русия - нейните творби изпращат ясно послание: жените трябва да осъзнаят и приемат своите желания и да отстояват правото си да ги изпълняват.

Австрийската художничка Ив Тошайн (https://www.toshain.com/), родена в България, е позната на българската публика с провокацията, която направи на фасадата на столична галерия миналия октомври. Тогава Ив показа три монументални знамена-гилотини – на Австрия, България и на Обединена Европа в отговор на нейната интерпретация на Covid кризата и наложената изолация. Ив е единствената художничка, която участва на Биеналето в Триест с video performance. Видеото “Опозиция” се фокусира върху военните паради и въпреки географската ширина и националност, от което всеки един произлиза, те стъпват върху общата идея за страстната и хипнотична пропаганда на войната, завоалирана зад красиви одежди и хора с ритмични абстрактно-механични движения. Този хиперреализъм приближава военните паради по-скоро към поп-културата, отколкото към реалния смисъл, който те носят. Художествената абстракция е постигната чрез създаване на визуални рими между действието и силуетите, а за целта във видеото е показан севернокорейски военен парад.

Габриела фон Хабсбург е куратор на BID21ART и е международно известна абстрактна скулпторка, която работи главно с неръждаема стомана, както и с литография с каменна щампа. Изключително провокативна, тя вече е поканена да направи своя самостоятелна изложба в България през лятото, на която ще изложи последните си творби.

Вероника Михалева (@vmnotsafe) е най младата участничка в BID21, на което тя показва портрет на сестра си, наречен “Отрази”, създаден през 2015 г. с акрилни бои. Нейното изкуство утешава неспокойните и смущава спокойните. Портретът „Отрази“ маркира онзи момент, в който Вероника започва да търси какво се крие под маската, да се лута по-средата, между живота и смъртта, и живота на ръба. Тя често разгръща прокудените от обществото теми, които сами по себе си остават неприети, а произведенията й подтикват зрителят да потъне в мисъл.

Ивана Ивкович е известна със своите провокативни пърформанси из цял свят, както и с лиричните ѝ, но много еротични рисунки (https://dsart.eu/artists/ivana-ivkovic/). Художничката живее и твори в Белград, печели международно признание като разменя класическите роли на мъжете и жените в своите рисунки. Съвременните критици я определят като новата Марина Абрамович на Сърбия. На BID21 Ивана провокира с инсталация, в която мъжкото тяло заема централно място така както е в цялото ѝ творчество. Ивкович изследва ролята на половете между мъжете и жените, използвайки голото или полуголото мъжко тяло като пърформънс инструмент в рамките на своите дирижирани сцени или tableau vivant.

Миряна Тодорова е визуален артист, който живее и работи между Ню Йорк и София (http://miryanatodorova.com/#palaceoutofsheds). Предпочитаните от нея изразни средства са живопис, пърформанс и видео. Важна част от творчеството ѝ са публични интервенции. Тя изследва въпроси, свързани с политиката на общественото пространство и начина му на обитаване. На BID21 тя участва с инсталация, която провокира въображението и е вдъхновена от ежедневието на жените – пазаруване, домакинстване, разходки… 

* * *

Повече информация за международното Биенале Ла Донна (BID21) в Триест, Италия:

https://www.instagram.com/biennale_internazionale_donna/

https://www.facebook.com/BID21TS

Автор: Радосвета Чобанова
19.05.2021 г. 13:14
Посетено: 213
Етикети: Миряна Тодорова, Ив Тошайн, Стефан Стоянов, Международен фестивал, Италия, Триест, Вероника Михалева, Габриела фон Хабсбург, Айдан Салахова, женско изкуство, Биенале Ла Донна
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/32750-tri-balgarki-se-predstavyat-uspeshno-na-tretoto-izdanie-na-bienale-la-donna-v-triest-italiya