По света

ONE Gallery представя участието си на международното изложение vienna contemporary

Артист: Искра Благоева, 24-27 септември 2020

ONE Gallery представя участието си на международното изложение vienna contemporary

 

ONE Gallery

с удоволствие представя участието си на международното изложение vienna contemporary

24-27 септември 2020

Marx Halle
Щанд D23

Артист: Искра Благоева

С картината „Лилит и Ева разиграват Адам на комар“ Искра Благоева продължава да развива своята серия от работи „Черни картини от радостни събития“. В основата на всички тях стоят митологични разкази или популярни (сакрални) образи, които художничката трансформира, изобразявайки винаги определено крайно състояние на погнуса, жестокост, студенина, отегчение и т.н.

Връщайки се към първичната библейска история за Адам и Ева, художничката избира да представи ситуация сякаш отвъд грехопадението. Виждаме време и пространство, което не просто е далеч от Рая, но се помества в друго измерение – черна дупка, в която материята придобива различна форма и характер. Райското е култивирано, мултиплицирано, обезценено и накрая хладнокръвно изконсумирано. Отворените кутии за бърза храна, цветето в тясна саксия, пепелника, перфектната поничка, която изглежда по-скоро като порцеланово изделие - артефакт, отдавна загубил функцията си да доставя вкусова наслада, виното и избеленият череп създават натюрморт отвъд природното. В този психеделичен свят провесената като бесило крушка замества слънцето, изход няма, нито божествена светлина. Изконсумираният рай е декор на основното действие, в което първият човек, мъжът - Адам е проигран на карти от приличащите си Лилит и Ева, в чиято форма художничката изобразява самата себе си. Достигната е крайната точка на упадък, която не може да „роди“ плодове и да „възкреси“ природното.

В работите на Искра Благоева това състояние на непреодолим финал е метафора за провала на патриархалния ред и обществените условия и структури, породени от него, които са фундамент на западната християнска култура. През крайното отрицание – погнусата, жестокостта, студенината и арогантния цинизъм спрямо сакралното, художничката търси един нов образ, ново начало, което поставя жената в друга роля и й дава сила, способна не само да създава, но и да разрушава подобно на отмъстителен Бог.

Владия Михайлова

 

Автор:
ONE Gallery
Публикация:
22.09.2020 г. 16:06
Етикети:
изложбаИскра БлагоеваONE Gallery
„Лилит и Ева разиграват Адам на комар“
vienna contemporary
международно изложение
Посетено:
973
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/31720-one-gallery-predstavya-uchastieto-si-na-mezhdunarodnoto-izlozhenie-vienna-contemporary