По света

Ученици на Райна Кабаиванска пяха в памет на Лучано Павароти в Модена

Кристин Арсенова и Джузепе Инфантино са участници в миналогодишния Майсторски клас на Маестра Кабаиванска

Ученици на Райна Кабаиванска пяха в памет на Лучано Павароти в Модена

Кристин Арсенова

 

Кристин Арсенова и Джузепе Инфантино, млади артисти от Школата на Райна Кабаиванска, участваха в концерт “Pavarotti & Friends- Jam Session 2020” в памет на Лучано Павароти. Изпълнението беше част от програмата за откриването на оперния сезон в театър „Лучано Павароти“ в Модена.

Театърът отвори врати след шестмесечно прекъсване на дейността си, заради ситуацията с COVID-19.

Кристин Арсенова (сопран, България) и Джузепе Инфантино (тенор, Италия) са участници в миналогодишния 19-и Майсторски клас на Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет в Софийската опера. Двамата са и стипендианти на дарителския фонд, учреден в НБУ от Маестра Кабаиванска, който всяка година подпомага най-изявените участници в майсторските класове по пътя им към международната оперна сцена.

В новия оперен сезон на театър „Лучано Павароти“ в Модена участват и други трима артисти на Школата Кабаиванска, стипендианти на дарителския фонд. Вероника Симеони (мецосопран, Италия) е Шарлот във „Вертер“ от Масне, Ана Виктория Питс (мецосопран, Бразилия) Амнерис в „Аида“ от Верди, Матео Дезоле (тенор, Италия) изпълнява теноровата партия в Реквием от Доницети.

Мецосопранът Вероника Симеони започва обучението си при Райна Кабаиванска през 2004 г. във Верона и продължава в Академия „Киджана“ в Сиена, Музикалния институт „Веки-Тонели“ в Модена и в майсторските класове в Нов български университет. Печелила е награди от конкурсите „Павароти“, „Виоти“, „Вердиеви гласове“. Днес Вероника Симеони е звезда сред италианските мецосопрани с ангажименти по най-престижните световни оперни сцени – Метрополитън опера в Ню Йорк, Ковънт гардън в Лондон, Миланската скала, Римската опера, Арена ди Верона и други.

Ана Виктория Питс започва обучението си при Райна Кабаиванска през 2018 г. в Музикален институт „Веки-Тонели“ в Модена. През 2019 г. участва в Майсторския клас в НБУ и веднага получава покана от акад. Карталов за ролята на Азучена в „Трубадур“ на сцената на Софийската опера и балет. Следват още престижни дебюти в Италия, Германия и Бразилия.

Матео Дезоле започва обучението си при Райна Кабаиванска през 2013 г. в Музикален институт „Веки-Тонели“ в Модена. През 2014 г. участва в Майсторския клас в НБУ и в Гала концерта в зала 1 на НДК, послучай 80-ия юбилей на Райна Кабаиванска. От 2017 г. започват неговите дебюти в оперните театри в Италия. Едно от знаковите му участия е в Миланската скала като Алфредо Жермон от „Травиата“ на Верди под режисурата на София Копола и с костюми на Валентино.

В момента в София се провежда 20-ото издание на Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет. 15 млади оперни таланти от цял свят имат шанса да работят с Маестра Кабаиванска върху усъвършенстване на своята вокална техника и интерпретаторски възможности.

Галаконцертът на лауреатите на 27 септември, 2020 г., в Софийската опера и балет с оркестъра на Националната опера под диригентството на маестро Найден Тодоров ще бъде излъчван директно във фейсбук. Тогава Райна Кабаиванска ще обяви и новите стипендианти на своя дарителски фонд в НБУ.

Юбилейното 20-то издание на Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска е част от Календара на културните събития на Столична община.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
12.09.2020 г. 13:47
Посетено:
931
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/31672-uchenitsi-na-rayna-kabaivanska-pyaha-v-pamet-na-luchano-pavaroti-v-modena