По света

Изложба на български художник в Антверпен, Белгия

GreenCat Gallery представя Николай Тотев

Изложба на български художник в Антверпен, Белгия

 

◊ СЪБИТИЕТО

От 5 септември до 12 септември 2020 включително, GreenCat Gallery организира специална самостоятелна експозиция на съвременния български художник Николай Тотев.

Изложбата може да бъде разгледана в „частно посещение" всеки ден (с изключение на понеделник) между 11 часа и 20 часа. Молим гостите да запазят предпочитаните от тях ден и час, в които биха желали да посетят експозицията, като ни изпратят електронно писмо, в което да посочат избраните от тях ден и час за визита.

Изложбата на Николай Тотев ще се проведе на великолепно място – величествения и забележително красив Бароков параклис „Годсхайс Лантсхот" ("Godshuis Lantschot"), защитен паметник на културата, датиращ от 1656-59 г., в сърцето на град Антверпен, Белгия.

 

◊ ЛОКАЦИЯТА

Тази чудна и невероятно интимна Барокова църква е построена през 1659 г. от Корнелис Лантсхот (Cornelis Lantschot, 1572-1656), заможен търговец от Антверпен. Лантсхот поръчва изграждането на църквата и приюта към нея в последната си воля и завещание преди да умре, през 1656 г., за да помогне на несретниците и на онези, изгубили земните си притежания и своите близки обичани хора по време на чумната епидемия от този период. Впоследствие, черквата е посветена на Света Розалия, покровителка на болните (действително подходящо място в тези дни). Църквата е прекрасен пример за Фламандски Барок с монументалната си фасада и все още съхранява оригиналния си олтар, в мрамор, както и оригиналната олтарна картина, озаглавена „Апотеозът" от Теодор Бойерманс (Theodoor Boeyermans, 1620-1678). Бойерманс е един последните велики фламандски барокови художници от XVII век, ученик на Петер Паул Рубенс и съвременник на Антоон Ван Дайк, и за двамата от които съществуват писмени данни, че са допринесли за изпълнението на произведението. Рубенс също рисува и портрет на Корнелис Лантсхот през 1617 г. Непосредствено до олтара съществуват запазени останки от оригиналните стенописи – фрески, изпълнени през 1660 г.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Николай Тотев е в много отношения "не от обичайния тип" – художник, който без съмнение е един от малцината в България, рисуващи "Арт Брут" – стил, познат още като "Аутсайдър Арт". Терминът е създаден от френския художник Жан Дюбюфе (1901-1985) през 1945 г. и е свързан с вид творчество, което оттогава насам получава широко признание в света на изкуството. Всъщност, самият термин "Аутсайдър Арт" е дефиниран от художествения критик Роджър Кардинал през 1972 г. като английския еквивалент на "Арт Брут", което буквално преведено означава "Сурово изкуство", и описва изкуството, създадено извън и отвъд границите на "официалната", общоприетата култура. Дюбюфе, от своя страна, се фокусира особено върху изкуството, създадено като спонтанна изразност от пациенти на приюти за душевно болни и е особено впечатлен от "Bildnerei der Geisteskranken" ("Картини от душевно болни"). Що се отнася до Николай Тотев, то той в никакъв случай не е нито пациент на приют, нито е душевно болен. Той адаптира своето изкуство към внезапните състояния на мисълта, като дълбоко психологичен израз и, в този аспект, предизвиква също толкова голям интерес, подобно на своите английски или френски колеги днес.

Николай Тотев се равнява с най-доброто и с най-големите творци от средите на "аутсайдър арт" на международната сцена. В същото време, творецът не се ограничава само до изразността на „Арт Брут" стилистиката, а свободно включва елементи от Кубизма, Символизма или дори – Магическия Реализъм, а някои негови произведения като "Хоро", също озаглавена от някои „Добре дошли в Европейския съюз" (Частна колекция, София, Бг) или "Портрет на една хлебарка", представена в експозиция в Centre International pour la Ville, l'Architecture et le Paysage', Брюксел, Белгия през 2011 г., монументална стенопис „Морско дъно" (Университетска болница "Света Анна", Отделение по Детска кардиология, София, България) или монументалната стенописна творба „Танц" (Частна колекция, Барселона, Испания) са изключително мощни творби, наситени с огромен експресивен заряд, много близки до работите на Дюбюфе по своята атмосфера и лична изразност. През 2010 г. една от картините на Николай Тотев е обект на договаряне с Музея на Арт Брут в Лозана, Швейцария, а през 2018 г. събрана част от негови картини, рисунки и инсталации се превръщат в част от официалната колекция на Българската национална художествена галерия, клон Ямбол (Музей - Художествена галерия "Жорж Папазов", гр. Ямбол). Последната експозиция на Николай Тотев в Белгия датира от 2013 г. – самостоятелна изложба, провела се в Европейския парламент, Брюксел.

 

◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата на Николай Тотев се провежда от 5 до 12 септември 2020 и може да бъде разгледана в „частно посещение" всеки ден (с изключение на понеделник) по всяко време по ваш избор, между 11 часа и 20 часа. Моля, запазете предпочитания от вас ден и час, в който искате да посетите експозицията.

Поради здравната ситуация, свързана с КОВИД-19, експозицията няма да бъде открита с класически „Вернисаж", но ще дадем възможност за индивидуални „частни посещения" през целия период на представянето на произведенията, съобразявайки се с противоепидемичните изисквания и допускайки максимален брой от 10 посетители наведнъж, със задължително носене на предпазни маски.  

За да посетите това забележително събитие, ви каним да ни изпратите отговор чрез електронна поща greencatgallery@gmail.com или по телефона и да заявите вашите предпочитания. Молим да ни информирате за деня, часа и броя на хората, които ще бъдат част от посещението, а ние с удоволствие ще ви преведем през вълшебния свят на този „неортодоксален" и изключително интригуващ художник, като ви запознаем с неговия художествен стил, изразни средства, история и, разбира се – неговите картини.

Очакваме с нетърпение да посрещнем всички гости в средата на това невероятно удивително място „Годсхайс Лантсхот" (1656-59 г.), където Тотев ще се стреми да създаде разговор и постигне общуване между своите съвременни творби и тази среда, датираща още от епохата на Рубенс. Истинско предизвикателство!

Курт & Надя Хаубрехтс
GreenCat Gallery

 

Автор:
GreenCat Gallery
Публикация:
31.08.2020 г. 11:23
Етикети:
самостоятелна изложбаGreenCat Gallery
Аутсайдър Арт"
"Арт Брут
Бароков параклис „Годсхайс Лантсхот"
Николай Тотев
Посетено:
1189
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/31601-izlozhba-na-balgarski-hudozhnik-v-antverpen-belgiya