По света

100 български музикални класически произведения влизат в най-голямата "Аудио библиотека" в Латинска Америка

Българското национално радио се включва в световния проект за създаване на дигитална "Аудио библиотека"

100 български музикални класически произведения влизат в най-голямата "Аудио библиотека" в Латинска Америка

Снимка: Ани Петрова, БНР

 

Българското национално радио ще участва в голям международен проект за създаване на дигитална „Аудио библиотека“ с класическа музика. 100 творби от 100 световни радиостанции ще бъдат събрани в общ проект. Идеята е на „Радио Класика“ на Аржентинското национално радио, а конкретният повод е 100 години от първото радиопредаване в Аржентина.

На 27 август 1920 г. в радиоефира на Буенос Айрес прозвучава операта „Парсифал“ на Вагнер и този факт вдъхновява колегите да създадат „Аудио библиотека“ за класическа музика, която да е достъпна за потребители от цял свят. В днешния ден, в 17.00 часа българско време, този важен юбилей ще бъде отбелязан със специална празнична програма. Във виртуалната церемония ще вземе участие г-жа Поля Станчева, Програмен директор на Българското национално радио.

С присъединяването си към този проект, БНР ще допринесе, значими и емблематични за българската музика творби да бъдат чути по целия свят. В селекцията е представен широк диапазон от български композитори – от класици, като Добри Христов, Петко Стайнов, Филип Кутев, Любомир Пипков, Веселин Стоянов, Димитър Ненов, Панчо Владигеров, Марин Големинов до най-съвременни имена, като Васил Казанджиев, Емил Табаков, Георги Арнаудов, Велислав Заимов, Пламен Джуров и др. Всяко произведение е придружено от кратко представяне на автора, както и информация за философския, политически и исторически контекст на творбата.

Със своите 10 000 произведения, „Аудио библиотеката“ ще се превърне в най-голямата дигитална колекция от класически творби в Латинска Америка. Музикалните записи ще бъдат достъпни свободно за професионални музиканти и за любители на класическата музика, единствено с изследователска и с познавателна цел.

 

Автор: БНР
27.08.2020 г. 13:00
Посетено: 644
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/31585-100-balgarski-muzikalni-klasicheski-proizvedeniya-vlizat-v-nay-golyamata-audio-biblioteka-v-latinska-amerika