По света

Ретроспективна изложба на Лъчезар Бояджиев в MOMus – Museum of Contemporary Art

Първа самостоятелна изложба на художника в Гърция

Ретроспективна изложба на Лъчезар Бояджиев в MOMus – Museum of Contemporary Art

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Лъчезар Бояджиев

Ремонт в света на образите. 1991-2019
 
Куратори: Яра Бубнова и Теодор Маркоглу

30 юни – 27 септември 2020 г.
 
MOMus – Museum of Contemporary Art
154 Egnatia St. (in the premises of TIFF – Helexpo) 
54636 Thessaloniki, Greece

 

На 30 юни 2020 г. Лъчезар Бояджиев откри ретроспективна изложба в MOMus-Contemporary в Солун в ситуацията на свят, опитващ се да се измъкне от пандемия. Авторът е сред най-видимите художници, родени и работещи в България. Художник с мащабна международна практика, той е публична личност с ясна критична позиция. Като художник, куратор, преподавател и член-основател на Института за съвременно изкуство в София допринася за установяването на нови дефиниции на изкуството и практиката, на нови дискурси, както и за еманципацията на по-младото поколение художници в страната.

Първата самостоятелна изложба на художника в Гърция показва близо 30-годишна творческа практика, представяйки произведения от началото на 90-те години до наши дни. След отлагане, предизвикано от пандемията, към изложбата са добавени съвсем нови творби, създадени в изолация. „Лъчезар Бояджиев. Ремонт в света на образите. 1991-2019" заема и двата просторни етажа на MOMus - Музей на съвременното изкуство в Солун, Гърция. Представя важни и рядко показвани творби от различни колекции. Най-ранните са създадени в хаотичните времена на еуфория и надежди за промяна след падането на Берлинската стена през 1989 г. Много от тях са излагани на големи международни изложби като: Beyond Belief: Contemporary Art from East Central Europe (1995-97) в MCA в Чикаго и ICA във Филаделфия; After the Wall: Art and Culture in Post-Communist Europe (1999-2000) в Moderna Museet, Стокхолм, Hamburger Bahnhof, Берлин и Ludwig Museum, Будапеща; Blood & Honey / Future's in the Balkans (2003) във Виена, сред много други изложби, които бележат исторически събития и етапи от въвеждането на реалния Друг в изкуството. През годините Лъчезар Бояджиев е участвал в голям брой биеналета, групови изложби, конференции и резиденции от Сао Пауло до Куанджу, и от Санта Фе до Сингапур, както и из цяла Европа. Творбите му са част от музейни, корпоративни и частни колекции.

Творчеството на Лъчезар Бояджиев представлява интензивно, изпълнено с хумор, интелигентно и критично визуално изследване на настоящето, на света на образите и на техните взаимовръзки, които художникът преосмисля и „ремонтира". Практиката му се основава на познания за българската и световната история, култура и изкуство, както и за актуалните проблеми в съвременността, постколониалната реалност и екологичната ангажираност. Художникът е склонен към преобразуване на социалните, идеологическите и религиозните властови йерархии, към преосмисляне на ценностите и изследването на отношенията между личното и общественото пространство, глобалните и местните територии, към търсенето на пресечни точки на капитализма и демокрацията, консуматорството и новите модели на живот. В произведенията му векторите на миналото и бъдещето се пресичатза да изтъкнат индивидуалността на настоящето.

Лъчезар Бояджиев е от поколението художници, което полага основите на съвременното изкуство в България след средата на 80-те. Изхождайки от историята и теорията на художествените практики, Бояджиев създава творби, които се противопоставят, както на традиционните норми, така и на социалните условия; в неговата практика амбивалентността на социалистическото минало е поставена във връзка с глобалните промени. Изразните му средства са разнообразни - от рисунки и живопис, до фотография, инсталации, видео и вече известните (Schadenfreude) турове-пърформанси в конкретни градове и в рамките на различни изложби.

Изложбата е част от програмите на MOMus-Музей за съвременно изкуство, насочени към Балканския регион - неговите артисти и контексти. MOMus-Музей за съвременно изкуство е част от групата от 4 музея за визуално изкуство на Солун, сред които Музея за модерно изкуство/Колекция „Костаки" в Мони Лазаристон; Музея на фотографията; и Центърът за експериментално изкуство.
 

Изчерпателен каталог за изложбата е в подготовка. Датите за представянето му ще бъдат обявени допълнително.


Лъчезар Бояджиев е репрезентиран от галерия Sariev от 2018 г.

 

Автор:
Sariev Contemporary
Публикация:
15.07.2020 г. 15:16
Посетено:
1305
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/31475-retrospektivna-izlozhba-na-lachezar-boyadzhiev-v-momus-museum-of-contemporary-art