По света

Признание за млад български художник

Иван Мудов с награда от Триест, Италия

◊ СЪБИТИЕТО

Иван Мудов е носител на престижната годишна Награда за млад европейски художник (Young European Artist Trieste Contemporanea Award).


◊ НАГРАДАТА

Наградата се връчва от 1999 г. и е учредена от една много влиятелна през последните години организация "Trieste Contemporanea. Диалози с изкуството на Централна и Източна Европа". Създадена през 1995 г. като комитет от културни институции и асоциации, тя има за цел да превърне Триест, Италия в мост между страните на Западна и Източна Европа в областта на съвременната култура и изкуство.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Иван Мудов
(р. 1975 г. в София, завършил НХА през 2002 г.) е първият български художник, който получава тази награда. По този повод на 9 декември т.г. в галерия Studio Tomaseo в Триест ще бъде открита негова самостоятелна изложба. Куратор е Мария Василева. Наградата включва и издаването на каталог на художника. Иван Мудов ще представи "МУСИЗ" - видеодокументация на "откриването" на несъществуващия Музей за съвременно изкуство в София и "Фрагменти".

Тази награда е признание както за младия български художник, така и въобще за развитието на съвременната художествена сцена в България.
Автор:
Мария Василева
Публикация:
01.12.2006 г. 16:59
Етикети:
Посетено:
864
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/3136-priznanie-za-mlad-balgarski-hudozhnik