По света

Арт платформа обединява визуални артисти от пет континента

Инициативата е на Международния съюз за скулптурни симпозиуми

Арт платформа обединява визуални артисти от пет континента

 

„100 страни 100 маски” е новият проект, в който участва българската скулпторка Лилия Поборникова. Арт платформата обединява визуални артисти от сто страни по време на новата пандемия от коронавирус COVID-19, която не пощади петте континента.

"Скулпторите обикновено носят маските си ежедневно, за да се предпазят от праха, генериран от тяхната работа", разказва Лили Поборникова. В тази пандемична криза маските им символизират тяхната решителност в борбата с болестта. Представените в общ плакат на проекта сто творци от различни страни са професионалисти, създали са хиляди монументални творби по целия свят. Професионалният им живот и доходи са прекъснати заради затварянето на границите и спирането на международните полети.

Инициативата е на Международния съюз за скулптурни симпозиуми, който обединява скулптурните събития по целия свят.

Лилия Поборникова е родена в град Русе. Още като студентка е участвала в международни пленери и симпозиуми по скулптура. С творчество си досега е успяла да привлече вниманието на всяко международно жури, както и да спечели почитатели по цял свят. Поборникова е доказала, че родното изкуство има място в европейското пространство. Много от творбите й са изработени от дърво или камък и красят природните паркове в Норвегия, Италия, Дания, Франция, Швейцария и Испания. Истинското предизвикателство за нея е работата с пясък, защото досега е изпробвала творческата си фантазия върху дърво, камък, лед, сняг и керамика. Лили Поборникова над десет години живее и работи в Испания.

 

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
06.05.2020 г. 11:36
Посетено:
1567
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/31187-art-platforma-obedinyava-vizualni-artisti-ot-pet-kontinenta