По света

Над 10 000 парижани се закичиха с мартеници днес

Българският културен институт в Париж зарадва жителите и гостите на града и разказа за българската традиция в акцията „Мартеница от България“

Над 10 000 парижани се закичиха с мартеници днес

 

Над 10 000 французи и чужденци от различни страни закачиха на китките си днес в Париж червени и бели сплетени конци и се присъединиха към старата българска традиция в месеца, в който посрещаме пролетта. 

В градска акция „Мартеница от България“, инициатива на Българския културен институт в Париж, във френската столица бяха раздадени хиляди български мартеници, а доброволци разказваха на любопитните жители и гости на града историята на една от най-старите традиции, които се празнуват у нас на 1 март и съвременно послание и стойност на този обичай.

На няколко емблематични за френската столица места, между които площада Трокадеро срещу Айфеловата кула, артистичния квартал Монтмартр и базиликата „Сакре кьор“, в неделния ден, в който българите отбелязват Баба Марта, излезлите за разходка в града получиха мартеници–гривни с пожелание за здраве и надежда.  

Към мартениците бяха приложени и картички с информация за празника и символиката на преплетените червени и бели нишки на два езика – френски и английски.

Проектът „Мартеница от България“ е инициатива на Българския културен институт в Париж и следва каузата на институцията за популяризиране на съвременната култура на България, както и традициите на страната, по достъпен и модерен начин пред широка международна публика.

От 2017 година елементът "Мартеница" е вписан в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО след обща номинация на четирите държави, които споделят обичая - България, Румъния, Молдова и Северна Македония. Макар за произхода на мартеницата ("мартинка" в Северна Македония и "мартишор" на Север) да се спори, а легендите около нея да са различни, българите, македонците, румънците и молдовците си разменят вплетени бели и червени конци от прежда на 1 март в очакване настъпването на пролетта.

 

Автор: Десислава Бинева, БКИ - Париж
01.03.2020 г. 14:16
Посетено: 572
Етикети: акция, инициатива, мартеници, Париж, Български културен институт, „Мартеница от България“, българска традиция
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/30984-nad-10-000-parizhani-se-zakichiha-s-martenitsi-dnes