По света

Изложба на православни икони се открива в Париж

Съвременна иконография ще бъде показана в Българския културен институт в Париж

Изложба на православни икони се открива в Париж

 

◊ СЪБИТИЕТО

От утре (21 ноември) до края на декември жителите и гостите на френската столица имат възможност да разгледат изложба на съвременна православна иконопис, която се открива в Българския културен институт в Париж. 

„Иконата - традиция и съвремие“ е новото издание на традиционната вече годишна изложба на български икони, която се организира за 10-та година от Българската православна църковна община „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в Париж, съвместно с Българския културен институт и под патронажа на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и Посланика на България във Франция г-н Ангел Чолаков.

Изложбата ще представи икони, табла със стенописи и миниатюрна резба, рисунки и  пластични композиции с християнска тематика и резби на преподаватели по църковни изкуства и на техни възпитаници от България и Румъния. Ще бъдат показани и част от наградените творби на Шестото международно биенале на църковните изкуства във Велико Търново.

Пред френска публика е предвидена прожекция на документалния филм на доц. д-р Миглена Прашкова, водещо име в българската иконография и реставрация, който разказва за разкритите в периода 1994–2001 г., от ръководен от нея екип средновековни стенописи от ХI-ХII век в църквата „Св. Архангел Михаил“ в гр. Рила. По покана на Църковната община ва Париж, доц. д-р Михай Коман от Букурещкия университет ще разкаже интересни факти за съвременните църковни стенописи във фреско техника в Румъния.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 30 декември т.г.

 

Автор:
Десислава Бинева
Публикация:
20.11.2019 г. 15:20
Етикети:
икониизложбаФранцияПарижБългарски културен институт
Съвременна иконография
православни икони
Посетено:
1237
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/30504-izlozhba-na-pravoslavni-ikoni-se-otkriva-v-parizh