По света

България бе представена на най-големия азиатски форум за кино в Токио

България бе представена на най-големия азиатски форум за кино в Токио

 

България бе представена на най-големия азиатски форум за кино в Токио

От 22 до 24 октомври в Токио се състоя най-големият пазар за филмово и телевизионно изкуство в Япония – Japan Content Show TIFFCOM. Събитието е част от съпътстващата програма на Токийския международен филмов фестивал (TIFF), който се провежда в момента в Страната на изгряващото слънце.

Българската продуцентска компания Джавада Филм представи в каталога си селекция от български и ирански пълнометражни филми, документално кино и анимация.

При особен интерес преминаха срещите между представители на Япония, Корея, Тайланд, Малайзия и Италия с продуцента Джавад Данешвар, който в тазгодишното издание на професионалния пазар за кино бе избрал да представи два игрални филма на Синемак и Ърбън медия, както и селекция от съвременно иранското кино. „Това бе първо участие за България в този форум и интересът към източноевропейското кино бе изключителен“ – каза г-н Данешвар след завръщането си от Япония.

По време на работните срещи в Токио се подписаха няколко споразумения за сътрудничество между Джавада Филм и представители на филмовата индустрия в страните от Източна и Югоизточна Азия, които отварят врати за новото българско кино към огромния азиатски пазар.

Лентата „Екшън“ на сценариста Тео Чепилов и режисьора Радослав Илиев предизвика сериозен интерес към българската продукция по време на срещите с азиатски продуценти и разпространители.

Историята във филма е за деца, които като малки са били най-големите фенове на екшън звезда. Той обаче е стигнал до момента, в който снима филми в България. Те опитват да се свържат с него и следва серия от нелепи и комични ситуации. В лентата има експлозии, престрелки, нинджи, любов, което според професионалистите от форума, е сигурна формула за успех на международния пазар. Оператор на филма е Борислав Пенчев, работил по проекти като Prison Break, The Flash , Arrow, Legends of Tomorrow, Once Upon a Time, Minority Report и Supernatural. Изключително адаптивният и универсален сценарий на Тео Чепилов („Под прикритие“) осигури на филма възможности, още преди официалната му премиера в България, за разпространение в киносалони и ТВ програми в няколко държави от Азия. „Екшън“ излиза на екран в края на януари 2020 г., а вече е бил прожектиран на няколко фестивала, носител на няколко награди.

В селекцията на Джавада Филм присъстваха още няколко заглавия, които влязоха в листа на азиатските ТВ и кино продуценти. Това са документалните ленти от Иран „Salt Dome“ и „Mystical Paradise“, както и филма на режисьора Вилма Карталска „My Gypsy Road“ за първата дипломирана в НАТФИЗ актриса от ромски произход.

Филмът предстои да бъде завършен през 2020 година и е подкрепен от Програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“.

Джавада Филм е продуцентска компания създадена през 2012 година от дипломирания в Нов български университет режисьор Джавад Данешвар. През годините той успява да разчупи стереотипите и да работи по проекти на много свои колеги, в качеството си на продуцент. Редица млади и талантливи кино творци са работили с него в проект и в процеса на сътрудничество се създават документалните филми „Чипровският килим“, „Баба Марта“ (с режисьор Мариана Танчева), „Една минута извън времето“ на режисьора Красимира Дуковска, както и специално заснетия филм за културното наследство на Созопол „Под пясъците на Созопол”. През 2021 година предстои заснемането на пълнометражния филм по сценарий на Вилма Карталска и Здрава Каменова „Мазе, тук небето“ селектиран за „Best Pitch Competition“ на PriFest в Прищина през юли.

В следващите месеци пътуванията на българското кино продължават – в Индия, на най-големия филмов базар, Берлин, Хонг Конг и разбира се, Кан през май 2020 година.

Повече информация за Джавада Филм: www.javada.bg

 

Автор:
Василена Петрова
Публикация:
07.11.2019 г. 23:57
Етикети:
анимациядокументално кинобългарски филмиЯпония
пълнометражни филми
ирански филми
Джавада Филм
Japan Content Show TIFFCO
Посетено:
1264
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/30435-balgariya-be-predstavena-na-nay-golemiya-aziatski-forum-za-kino-v-tokio