По света

Съвременната българска литература на Панаира на книгата във Франкфурт

Панаирът на книгата във Франкфурт ще се проведе между 16 и 20 октомври, почетен гост тази година е Норвегия

Съвременната българска литература на Панаира на книгата във Франкфурт

 

◊ СЪБИТИЕТО

България отново ще има свой щанд на Международния панаир на книгата във Франкфурт. Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерство на културата и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия организира националното представяне на най-важния книжен форум в Европа.

Франкфуртският панаир на книгата е най-голямото книжно изложение в света - както по брой посетители, така и по брой участници. Традиционно панаирът е насочен към индустрията и към продажбата на права върху книги между издателства от различни точки на света. От 2019 г. той вече ще е отворен за външни посетители през цялото време. Основната причина за промяната е регистрираният ръст на продажбите на книги на немския пазар през 2018 - за първи път през последните години. Организаторите споделят, че искат да подкрепят това развитие на най-голямото събитие за индустрията. Панаирът на книгата във Франкфурт ще се проведе между 16 и 20 октомври, а почетен гост тази година е Норвегия.

На българския щанд ще се проведат различни представяния и срещи със съвременни български автори в сътрудничество с Национален център за книгата - НДК.

Ще бъдат презентирани изданията „Съвременна българска проза 2019. Десет книги от България” и „1943. Антология за деца”, носител на наградата „Златен лъв” за най-добър издателския проект за 2018г. Програмата включва срещи с авторите Елена Алексиева, Галин Никифоров, Захари Карабашлиев, Ина Вълчанова.

Пред посетителите във Франкфурт ще бъде представено и предстоящото издание на Софийски международен литературен фестивал (10.12. - 15.12.2019) от програмния му директор Тодора Радева. Миналата година фокус в програмата на фестивала беше именно Германия и немскоезичната литература. Сред професионалните събития е и представянето на програми, които насърчават и подпомагат превода в България. Благодарение на подкрепата на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия в изложението на българския щанд ще участват и издателствата „Пан“, „Пух“, „Рибка“, „Дъбови листа“, „Геймтел“ и „Лист“, които ще представят своите книги и автори на чуждестранни издателства.

Асоциация „Българска книга" е единствената организация на книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в страната. Тя е сдружение с нестопанска цел в частна полза, основана през 1994 г. В Асоциацията членуват книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти, които произвеждат над 90% от книжната продукция в България. Дейността на Асоциацията е насочена към запазване и развитие на националното книгоиздаване съобразно стандартите на ЕС, насърчаване развитието на българската книга като уникален продукт на националната култура в общоевропейската съкровищница и стимулиране на четенето като основен фактор за духовното развитие на личността.

Асоциация „Българска книга" организира Софийски международен литературен фестивал и Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи; Национална кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите”; представя България с национален щанд на престижни международни книжни изложения в Европа; присъжда наградите „Златен лъв” и „Рицар на книгата”; организира пътуващото книжно изложение „Алея на книгата” в различни градове в страна; работи с държавните институции за хармонизиране на българското законодателство съобразно европейските стандарти; организира Пролетен базар на книгата и Софийски международен панаир на книгата; участва в международни проекти за развитие на книгоиздаването в Европа.

 

◊ СЪВРЕМЕННА ЛИТЕРАТУРА ОТ БЪЛГАРИЯ

16.10.2019 г.

11:00 - Официално откриване на българския щанд на Международния панаир на книгата във Франкфурт 2019

11:30 - „Съвременна българска проза 2019. Десет книги от България“

Каталог-антология, издание на „Национален център за книгата“ към „Национален дворец на културата – Конгресен център София“

13:00 - Среща с писателката Елена Алексиева

Автор на романа „Свети Вълк“, носител на  Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ за 2019 г.

 

17.10.2019 г.

13:00 – Среща с писателя Галин Никифоров

Автор на романа „Къщата на клоуните“, удостоен с наградата „Елиас Канети“ 2011 г. и романа „Лятото на неудачниците“ – носител на Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ за 2011 г.

14:00 – Среща с писателя Захари Карабашлиев

Автор на романа „Хавра“, удостоен с Националната награда за проза „Христо Г. Данов“ и Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ за 2018 г.

17:00 – Софийски международен литературен фестивал: представяне и коктейл

18.10.2019 г.

13:00 – Среща с писателката Ина Вълчанова

Автор на романа „Остров Крах“ - носител на Европейската награда за литература за 2017 г.

14:00 - Програми, насърчаващи превод в България - представяне

 

19.10.2019 г.

11:00 – „1943. Антология за деца“

Представяне на книгата - носител на наградата „Златен лъв“ за най-добър издателски проект за 2018 г. Детски конкурс за рецитация.

13:30 – „1943. Антология за деца“

Представяне на книгата - носител на наградата „Златен лъв“ за най-добър издателски проект за 2018 г. Детски конкурс за рецитация.

Автор:
Асоциация „Българска книга"
Публикация:
15.10.2019 г. 19:04
Посетено:
1138
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/30290-savremennata-balgarska-literatura-na-panaira-na-knigata-vav-frankfurt