По света

"Rotations" - изложба на Венелин Шурелов в Париж

С изложбата "Rotations" се открива есенният сезон на Българския културен институт във Франция

"Rotations" - изложба на Венелин Шурелов в Париж

 

40 картини и някои от емблематичните фигури-обекти на българския визуален артист Венелин Шурелов ще бъдат представени в "Rotations" ("Ротации") - първата му самостоятелна изложба в Париж, по покана на Българския културен институт във Франция тази есен.

Експозицията се открива на 19 септември и може да бъде видяна от жителите и гостите на френската столица в галерията на Института до 10 ноември т.г.

Изложбата на Шурелов ROTATIONS събира най-новите му, неизлагани до момента работи, както и някои творби от дългогодишния му проект SubHuman Theatre - платформата, която художникът разработва от 2004 година насам.

Шурелов работи в областта на съвременното изкуство и дигиталните технологии. Стилът и в картините, и в сценографиите, които прави за театъра, е провокативен, прям, гротеска и синтез на новото време. Проектите му са многопластови, включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория. Работите му носят разпознаваем визуален код, а цялото му творчество изгражда собствени образи и митология, функция на епохата, в която живее. Изследва и интерпретира все по-технологизиращото се битие на съвременния човек, техно-естетиката, машината, създаваща особена естетика на чудовищното. То очарова и отблъсква, съблазнява и плаши, легитимира и дестабилизира. Теми на произведенията му са забравената емоция, потиснатата човечност и субкултурите, които те създават.  Човекът, утопията, мисълта, изведена до синтез.

Венелин Шурелов (1977) е български художник, сценограф, куратор. Съосновател и преподавател в магистърска програма "Дигитални изкуства" в Националната художествена академия в София. Има редица участия в галерии и сцени в България, страни от Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство. Живее и работи в София.

Изложбата ROTATIONS на Венелин Шурелов ще бъде представена в галерията на Българския културен институт от 19 септември до 10 ноември 2019 г.

 

Автор:
Десислава Бинева
Публикация:
08.09.2019 г. 12:48
Посетено:
823
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/30107-rotations-izlozhba-na-venelin-shurelov-v-parizh