По света

Българска галерия и български автор за първи път на престижното изложение за съвременно изкуство LISTE Базел

Галерия SARIEV Contemporary ще представи Викенти Комитски със самостоятелна изложба, участие във видео програма и каталог

Българска галерия и български автор за първи път на престижното изложение за съвременно изкуство LISTE Базел

Викенти Комитски, Alle Vögel sind schon da (Всички птички вече са там), 2019

 

◊ СЪБИТИЕТО

За първи път българска галерия е избрана за участие в престижното изложение за съвременно изкуство LISTE Базел (10-16 юни 2019).

Галерия SARIEV Contemporary бе избрана за участие от селекционния комитет на форума и в неговите рамки ще представи репрезентирания от галерията художник Викенти Комитски със самостоятелна изложба, участие във видео програма и каталог.

Това е първо участие на българска галерия на LISTE Базел, резултат от международните постижения на SARIEV Contemporary дотук, и успех за българското изкуство като цяло.
 
LISTE е водещият международен панаир за нови открития в съвременното изкуство, където най-новите развития и тенденции са представени от по-младото поколение галерии, които, по думите на директора на изложението Джоана Кам, не само изследват настоящето, но и го създават - чрез нова естетика, медии и ценности. LISTE е сателит на най-престижния панаир за съвременно изкуство Арт Базел, провеждащ се в града по същото време, и място, което концентрира арт професионалисти от цял свят.  
 
Галерия Сариев ще представи нa изложението самостоятелна изложба от шест нови големи обекта за стена и пет колажа на репрезентирания от галерията художник Викенти Комитски, които ще бъдат показани пред публика за първи път. Това са многоизмерни творби, направени на колажен, асамблажен принцип от намерени предмети. Те показват многопластовата повърхност, съставяща дадено изображение, която обикновено е скрита под плоскостта на картината.
 
Викенти Комитски и галерия Сариев ще участват и в ноовооткритата програма за пърформанс, филм и дискусии Joinery в рамките на форума, където с ежедневни прожекции ще бъде представена в голям формат избраната след селекция видео творба „Lucky Fetish" на Комитски.
 
По време на форума ще бъде представен и новоиздаденият първи самостоятелен каталог на Викенти Комитски.

Викенти Комитски е сред най-обещаващите и интересни съвременни български творци, носител е на наградата БАЗА за млад художник за 2011 г. Участвал е в изложби в значими институции в чужбина като Staatliche Kunsthalle Baden-Baden; Muzeon Art Park, Москва; Freiraum Q21, MuseumsQuartier Виена; Ludwig Museum Koblentz и е разпознаваемо лице на международната арт сцена.
 
*
 
С любезната подкрепа на програма Мобилност" на Национален фонд "Култура"

Автор:
SARIEV Contemporary
Публикация:
11.06.2019 г. 17:52
Етикети:
Посетено:
876
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/29840-balgarska-galeriya-i-balgarski-avtor-za-parvi-pat-na-prestizhnoto-izlozhenie-za-savremenno-izkustvo-liste-bazel