По света

Столичен куклен театър открива сценографска изложба в рамките на Пражкото квадринале

Експозицията представя творчеството на арх. Иван Цонев - един от доайените на българската куклена сценография

Столичен куклен театър открива сценографска изложба в рамките на Пражкото квадринале

 

◊ СЪБИТИЕТО

Специализирана сценографска изложба „90 от рождението на Иван Цонев“ се открива днес в Българския културен институт в Прага, като част от Пражкото квадринале за сценография и театрален дизайн.

Изложбата представя творчеството на една от най-изтъкнатите фигури в сценографията за куклен театър в България, оставил ярка следа не само на сцената на Столичен куклен театър, но и на сцените на десетки куклени театри в България и чужбина.

Арх. Иван Цонев е сред създателите на висшето образование за куклен театър в България, както и един от основателите на българския център на UNIMA. Експозицията включва голяма част от личния му архив, събиран през годините - скици, рисунки, графики, акварели, чертежи, проекти, плакати, както и изключително богат снимков материал. Архивът е подарък на Столичен куклен театър от съпругата на арх. Цонев - г-жа Елжбиета Цонева. Куратори на изложбата са Ханна Шварц и Петър Митев.

Експозицията ще може да бъде видяна от 6 юни до 4 юли 2019 г. в галерията на Българския културен институт в Прага, ул. „Климентска" 6. Проектът е финансиран от Програма "Култура" на Столична община.

Автор:
Столичен куклен театър
Публикация:
06.06.2019 г. 12:29
Посетено:
807
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/29813-stolichen-kuklen-teatar-otkriva-stsenografska-izlozhba-v-ramkite-na-prazhkoto-kvadrinale