По света

Българските букви по кейовете на Сена в Париж

Жители и гости на френската столица ще имат възможност за среща с българските букви и поезия до края на септември

Българските букви по кейовете на Сена в Париж

 

◊ БЪЛГАРСКИ БУКВИ И ПОЕЗИЯ В ПАРИЖ

Български букви като арт инсталации на открито се появиха в сърцето на Париж 1 на юни и ще останат там до края на септември т.г., по инициатива на Българския културен институт в Париж. На едно от най-посещаваните за разходка, развлечение и спорт места във френската столица – кейовете на Сена, до Моста на Инвалидите на левия бряг на реката, жителите и гостите на града ще имат възможност да научат повече за кирилицата, както и да четат българска поезия.  

Проектът „Българските букви“ представя 7 букви от нашата азбука без графичен еквивалент в латинската и гръцката азбука - Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ, Ъ. Изработени като оригинални пейки, те бяха поставени за първи път през лятото на 2018 г. в София, България от Фондация „Прочети София“ под името „Скритите букви“ и създадоха нови места за четене и своеобразни литературни кътчета в столицата на България.  

Към всяка пейка са приложени стихове на български и френски език на някои от най-интересните съвременни български поети, сред които Георги Господинов, Надежда Радулова, Силвия Чолева, Мирела Иванова, Амелия Личева и др. Преводите на стихотворенията са на Мари Врина-Николов и Ралица Михайлова Фризон-Рош. Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука, която се използва от повече от 300 милиона души в над 10 държави.

„Българските букви“ ще гостуват в парижката градска среда през целия летен сезон. Годишно по кея преминават над 2.5 милиона души, а по статистика на Кметството в Париж, пикът на посещаемостта е през месеците май, юни, юли и август. Очаква се българските букви и поезия да бъдат видени от около 600 000 жители и гости на един от най-посещаваните градове в света, което поставя инициативата сред едни от най-видимите и достъпни за широка публика български културни проекти, реализирани във Франция. От 1991 двата кея на Сена са вписани сред обектите на световното наследство на ЮНЕСКО. 

Проектът „Българските букви“ е адаптация на инициатива „Скритите букви“ на Фондация „Прочети София“ с екип Тодора Радева (директор, идея и изпълнение), художника Кирил Златков, архитектите Анета Василева и Иван Иванов.

В Париж проектът се реализира по инициатива на Десислава Бинева, директор на Българския културен институт в Париж и под патронажа на Посолството на Република България във Франция, в рамките на честването на 140-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Франция. С подкрепата на Кметството на Париж.

 

Автор: Български културен институт, Париж
03.06.2019 г. 11:21
Посетено: 722
Етикети: Кирил Златков, Фондация „Прочети София“, поезия, Франция, Париж, Български културен институт, Скритите букви“, Проект „Българските букви“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/29782-balgarskite-bukvi-po-keyovete-na-sena-v-parizh