По света

Изложба „Рози и Лъвове” - графика от България в Милано, Италия

Изложбата „Рози и Лъвове“ ще бъде представена през лятото в галерия "Ларго" - Варна

Изложба „Рози и Лъвове” - графика от България в Милано, Италия

На снимката: Откриване на изложбата „Рози и Лъвове” - графика от България

 

Регионално Правителство на Ломбардия, Генерално Консулство на Република България в Италия, Община Бодио Ломнаго - Италия, Арт Галерия "Ларго" и Италианска Екслибрис Асоциация представят

 Изложба „Рози и Лъвове” - графика от България         

На 3 май 2019 г. в Палацо Ломбардия - седалището на Регионалното правителство на Ломбардия в Милано, в присъствието на официални лица, художници, колекционери, българи, живеещи в областта, беше открита представителната изложба – графика от България „Рози и Лъвове“.

С това събитие беше официално открита програмата на петата Международна екслибрис среща в рамките на десетия Международен екслибрис конкурс Библиотека Бодио Ломнаго. Поздравления към гостите на церемонията отправиха г-н Алан Кристиан Рици - заместник-секретар на Регион Ломбардия, отговарящ за международните отношения, г-жа Таня Димитрова – Генерален консул на Република България в Милано, г-жа Елеонора Паолели – Кмет на град Бодио Ломнаго, г-н Анжело Сампиетро – Президент на Италианската Екслибрис Асоциация и г-жа Нели Вълчева – Директор на галерия "Ларго", Варна и куратор на изложбата.

Изложбата „Рози и Лъвове“ е резултат от успешното партньорство между Италианската Екслибрис Асоциация и Арт Галерия "Ларго", организатор на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Чрез тази изложба участниците в петата Международна екслибрис среща „Бодио Ломнаго 2019“, както и гостите на откриването можаха да се докоснат до най-доброто от съвременната българска графика, представена от тридесет и пет съвременни български творци. Всички те работят в областта на екслибриса и малката графика. Представените в експозицията автори сумарно имат може би над 500 различни награди в най-престижните форуми за графика в последните години. В изложбата всеки артист беше представен с по шест творби.

Част от авторите като Юлиан Йорданов, Димо Колибаров, Христо Найденов, Петър Лазаров, Христо Керин, Онник Каранфилян, Марин Груев, Тодор Овчаров, са добре познати на екслибрис обществата и колекционерите по света. Организаторите приеха с интерес предложението на куратора на изложбата в експозицията да бъдат включени и автори, които работят основно в областта на голямата и малка графика, а не толкова на екслибриса, като Цветан Казанджиев, Васил Колев-Васило, Велико Маринчевски, Румен Нечев, Людмил Методиев. Целта беше чрез тяхното представяне да заинтригуваме колекционерите и почитателите на екслибриса и да им дадем възможност за нов поглед към съвременната българска графика.

В изложбата „Рози и Лъвове участват едни от най-утвърдените български автори на екслибрис като Христо Цацинов, Снежина Бисерова, Десислав Гечев, Галина Павлова, Румен Нисторов, Мая Чолакова, Веселин Дамянов-Вес, Елена Вутова, Калоян Илиев-Кокимото, Димо Миланов. Това са художници, добре познати от представянето им в множество европейски екслибрис форуми.

Особено интересно е участието на няколко артисти, представители на днешния космополитен свят - уникалната беларуска художничка Анна Тихонова и младия талантлив македонец Зоран Мише, които живеят и творят в България, както и на българските автори Веселин Василев, живеещ и работещ във Франция и Евгения Христова, живееща и работеща в Италия.

Изложба като тази няма да е пълна и стойностна, ако не дадем поле за изява и на младите автори. Част от тях - Петър Чиновски, Таня Кръстева, Калина Кралева, Васил Ангелов, вече са носители на първи награди в различни престижни конкурси. Останалите автори - Елеонора Атанасова, Деница Иванова-Александрова, Иван Матеев, Стефани Костадинова, също са отличени с различни призове в екслибрис форуми по целия свят.

За изложбата организаторите от Община Бодио Ломнаго и Италианска Екслибрис Асоциация финансираха издаването на луксозен, пълноцветен двуезичен каталог. Изложбата „Рози и Лъвове“ ще пътува през лятото и до Варна, където ще бъде представена в галерия "Ларго" по случай празника на града - 15 август.

На следващия ден, 4 май 2019 г., във Вила Пуричели в Бодио Ломнаго на тържествена церемония бяха връчени наградите в десетото издание на Международен екслибрис конкурс Библиотека Бодио Ломнаго. За нас беше особена радост и гордост, че Калина Кралева беше отличена с трета награда, а варненецът Димо Миланов беше отличен с Почетна грамота. Наградите от името на творците получи г-жа Нели Вълчева, Директор на галерия "Ларго", която беше част от международното жури на конкурса.

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
09.05.2019 г. 15:12
Етикети:
МиланоИталияграфикаизложба „Рози и Лъвове”галерия Ларго Варна
Международен екслибрис конкурс Библиотека Бодио Ломнаго
Посетено:
1042
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/29587-izlozhba-rozi-i-lavove-grafika-ot-balgariya-v-milano-italiya