По света

Изложбата “Вечната красота на Двореца в Балчик” гостува в Будапеща

Творби на фотографите Румяна Тенева и Ясен Казанджиев, и снимки от архива на „Двореца“ - Балчик

Изложбата “Вечната красота на Двореца в Балчик” гостува в Будапеща

 

В една от изложбените зали на Български културен институт - Будапеща на 5 април се откри експозицията “Вечната красота на Двореца в Балчик” и ще гостува в Унгария в продължение на един месец.

Изложбата включва 40 авторски цветни творби на фотографите Румяна Тенева и Ясен Казанджиев, и 20 стари черно-бели снимки от архива на „Двореца“ - Балчик. Цветните фотоси са правени в продължение на 4 години по време на Международния арт форум „БезГраници“. Куратор на експозицията е г-жа Жени Михайлова – директор на Държавен културен институт – „Културен център „Двореца““

Откриването на изложбата премина при голям интерес. Сред многото гости имаше представители от дипломатическия корпус, бизнеса, интелектуалци, българи и унгарци - приятели на България.

Реализирането на експозицията в Будапеща е в резултат на дългогодишното креативно сътрудничество на арт мрежа „Скендерман“ с БКИ - Будапеща и ДКИ КЦ „Двореца“. Фотографите Румяна Тенева и Ясен Казанджиев благодарят най-сърдечно на директора на БКИ „Будапеща“ - г-н Пламен Пейков и на директора на „Двореца“ - Балчик г-жа Жени Михайлова, заради които експозицията в Будапеща стана реалност.

Изложбата освен в Унгария беше представена и в Посолството на България в Берлин (Германия) по повод края на българското европредседателство на съвета на ЕС, както и в БКИ „Хаус Витгенщайн“ - Виена (Австрия) и арт-кафе „Тукан“ във Велашске Мезиржичи (Чехия) и  БКИ – Братислава (Словакия). Поради големия интерес към „Двореца“ в Балчик и изложбата, тя ще гостува и в други европейски центрове.

Фотографите Румяна Тенева и Ясен Казанджиев работят и творят активно в последните години в Навара, Испания и са участвали и в много други самостоятелни и колективни изложби в Испания, Германия, България, Румъния, Япония, Грузия, Армения, Украйна и Чехия.

_____

Фото: Личен архив арт мрежа Скендерман (www.scenderman.com)

Автор:
Арт мрежа Скендерман
Публикация:
08.04.2019 г. 13:09
Етикети:
фотографияБудапещаУнгарияизложбаарт мрежа Скендерман
Ясен Казанджиев
Румяна Тенева
Вечната красота на Двореца в Балчик
Посетено:
1319
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/29370-izlozhbata-vechnata-krasota-na-dvoretsa-v-balchik-gostuva-v-budapeshta