По света

Италианското издателство "Тунуе" публикува втората книга на Калина Мухова - Il balcone („Балконът“)

Книгата е вдъхновена от прочутото стихотворение на Атанас Далчев

Италианското издателство "Тунуе" публикува втората книга на Калина Мухова - Il balcone („Балконът“)

 

Стопаните дори не подозират, /че къщата им имала балкон.

Атанас Далчев, 1928

Италианското издателство "Тунуе" публикува втората книга на Калина Мухова - Il balcone („Балконът“), вдъхновена от прочутото стихотворение на Атанас Далчев. Италианското издание идва едва седем месеца, след като книгата излезе в България с марката на издателство "Точица". В Il balcone стихотворението на големия български поет е представено в превода на Алесандра Бертучели. Българското издание беше публикувано с финансовата подкрепа на Министерството на културата и със съпричастието на семейство Далчеви.

Заради илюстрациите си за „Балконът“, миналата година Калина Мухова беше избрана сред 3000 художници от цял свят за участие в илюстраторската изложба на Международния панаир на детската книга в Болоня. Дебютната й книга "София от океана" (текст Марко Нучи), издадена от "Тунуе", беше отличена с престижната награда "Бартоли" на фестивала ARF. Италианската преса нарича книгата "перла от бездната", определя Калина като една от най-интересните (несантиментални) млади художнички на комикси и напомня на читателите да не я пропускат на популярния фестивал "Comicon" в Неапол.

* * *

За повече информация:

Зорница Христова, главен редактор на „Точица“ (и автор на сценария на „Балконът“) – tochitza@gmail.com
Калина Мухова - kalimuh@gmail.com

 

 

Автор:
Издателство „Точица“
Публикация:
22.03.2019 г. 12:02
Етикети:
илюстрацииИталияАтанас ДалчевИздателство „Точица“
Il balcone
издателство "Тунуе"
Балконът
Калина Мухова
Посетено:
954
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/29247-italianskoto-izdatelstvo-tunue-publikuva-vtorata-kniga-na-kalina-muhova-il-balcone-balkonat