По света

„Факел експрес“ - сред почетните гости на Парижкия салон на книгата 2019

Предстоят две Кръгли маси по въпросите на книгоиздаването

„Факел експрес“ - сред почетните гости на Парижкия салон на книгата 2019


На 15 март 2019 в Париж ще бъдат отворени вратите на традиционния 39. Салон на книгата – едно от най-големите литературни събития в Европа. За разлика от друг път, когато почетен гост е само една страна, тази година той е посветен на цял континент – Стария. Между поканените 22 европейски издателства е и „Факел експрес“. Така очакваните над 200 000 посетители ще имат възможност да се запознаят с писатели от всички краища на Европа, с богатството и динамиката на литературните процеси в редица страни.

Покрай многобройните срещи с френски издатели и книжари Международното бюро на френските издатели и Националният център на книгата на Франция организират две Кръгли маси. Първата предлага на участниците да обменят опита си по отношение на издателските политики и практики, целящи популяризирането на европейски автори. Втората ще се съсредоточи върху юридическата и икономическата среда, в която се осъществява сътрудничеството им. Те ще се проведат на 18 и 19 март 2019 г.

Издателството ще бъде представено на един от щандовете на Салона. С марката на „Факел експрес“ излизат книгите на Чоран, Ч. Милош, Й. Бродски, Д. Киш, М. Уелбек, Я. Реза, Ж. Ферари, Д. Угрешич, В. Гросман, Ал. Солженицин, Юз Алешковски, В. Аксьонов, В. Ерофеев, В. Пелевин, К. Павлов и много други.

„Европа е нашето бъдеще, а културата – повече от всякога основата, върху която ще се изгради то“ – заявява директорът на „Книга Париж“ Себастиан Френо в посланието си към участниците и посетителите на Салона.

За „Факел експрес“ и издаваното от него повече от две десетилетия списание „Факел“ това е поредно високо признание – след избирането му за почетен гост на Панаира на книгата в Москва през 2008-а, Голямата годишна награда на Асоциацията на българските книгоиздатели през 2014-а, участието му през 2017-а отново в Панаира на книгата в Москва и пр.

Автор: Издателство „Факел експрес“
15.03.2019 г. 14:40
Посетено: 594
Етикети: Георги Борисов, книги, Факел Експрес, книжари, издатели, Парижки салон на книгата
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/29195-fakel-ekspres-sred-pochetnite-gosti-na-parizhkiya-salon-na-knigata-2019