По света

Това, което остава: Как важни житейски теми се превръщат в литература

Разговор през призмата на три български книги в Български културен институт - Лондон на 14 март от 19:00 ч.

Това, което остава: Как важни житейски теми се превръщат в литература
 
◊ ПОКАНА
 
Български културен институт - Лондон, издателство ICU и ИК "Жанет 45" Ви канят на специална вечер, която ще премине под надслов "Това, което остава: Как важни житейски теми се превръщат в литература".
 
Разговор през призмата на три български книги с предстоящи издания на английски: "Невидими" от Наталия Делева (изд. "Жанет 45"), "Втора кожа" от Катерина Стойкова (изд. ICU) и Антологията "Бащите не си отиват" (изд. ICU, ред. Невена Дишлиева).
 
На български и английски
 
14 март 2019 г., 19:00 ч., Български културен институт - Лондон
188 Queen's Gate, SW7 5HL London, United Kindom

Наталия Делева е български писател. "Невидими" (Жанет 45, 2017) е дебютният ѝ роман, публикуван и на немски език през 2018 г. (eta Verlag). Героите в книгата са хора в периферията на обществото, които често остават невидими поради натрупани стереотипи или страх от различния. Романът разказва историята на млада жена, отраснала в дом за изоставени деца, която се опитва да превъзмогне травмите от детството си. Книгата получава номинация за Роман на годината от Литературните награди на Фонд "13 века България" (2018), съпътстваща награда в категория Проза на литературните награди за дебют "Южна пролет" (2018) и наградата в категория Дебют на литературните награди "Перото" (2018). През същата година за същата наградата, но в категория Поезия, сред номинираните е и Катерина Стойкова.

Катерина Стойкова е награждаван поет, писател, преводач, радиоводещ, актриса и издател. Родена е в България, на 24-годишна възраст заминава да живее в САЩ. Катерина мисли и пише и на двата езика – български и английски – и превежда между тях. Нейни стихове и разкази са публикувани в САЩ и Европа. "Втора кожа" описва детството на момиче, израснало с баща насилник и алкохолик. Лаконична книга, побрала в себе си огромния свят на насилието – домашното насилие, което предизвиква страх, ужас и чувство за вина у едно дете, принуждавано да обича своя насилник и да живее с него. Книга, която ни напомня, че никой при никакви обстоятелства няма право да тормози другия и да го заставя да мълчи. Издател на "Втора кожа" е ICU, чийто собственик е Невена Дишлиева.

Невена Дишлиева-Кръстева е преводач на художествена литература и издател. Антологиите "Куфарът на брат ми" и "Бащите не си отиват", както и стихосбирката на Катерина Стойкова "Втора кожа", са акцентите в каталога на нейното издателство ICU. "Бащите не си отиват" (2017) събира разказите на 24 български автори и посветена на загубата на бащата. Тези страници са посветени на живота, смъртта и загубата и предлагат много повече от литература, основана на личните спомени – те рисуват убедителен портрет на живота през ХХ век, от Втората световна война, през социалистическите години до наши дни. Сред авторите са Мария Касимова-Моасе, Биляна Курташева, Димитър Коцев-Шошо, Камен Алипиев-Кедъра, Ина Иванова, Надежда Радулова… и Манол Пейков.

Манол Пейков е издател, преводач (е.е. къмингс, Дилън Томас, Самюъл Колридж), родèн лидер. Харизматична, ренесансова личност, той е яростен поддръжник на различни обществени каузи. Автор е на "Без него", един от разказите в антологията "Бащите не си отиват". Управляваното от него издателство "Жанет 45" е българският издател на романа "Невидими" от Наталия Делева. Преди 25 години "Жанет 45" основава най-престижната награда за поезия в страната на името на Иван Николов. През 2015 г. неин лауреат е Катерина Стойкова.
 
* * *
 
Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/402870187185336/

Повече за поканата от БКИ тук: https://www.bcilondon.co.uk/

 
Автор:
Организаторите
Публикация:
13.03.2019 г. 12:26