По света

Унгарското списание за световна литература "Парнас“ представя българския поет Марин Георгиев

Издателството на Съюза на унгарските писатели ще издаде сборника "Някой винаги гледа“ - избрана проза на Марин Георгиев

Унгарското списание за световна литература "Парнас“ представя българския поет Марин Георгиев

 

В последния си брой за 2018 г., унгарското списание за световна литература "Парнас“ (Pаrnasszus) представя българския поет Марин Георгиев с осем стихотворения – "Мелница“, триптиха "Йожеф Уташи“, "Екарисаж“, "Рождество“, "Жребец“ и "България“ в превод на Бенедек Киш – последният жив поет от съзвездието на деветимата, подкрепено и лансирано в края 60-те години на миналия век от Ференц Юхас и Ласло Наги. Всички те са следовници не само на линията на Лaslo Наги в унгарската поезия, но и на неговия пример в свързаността му с България.

Във встъпителната си бележка Б. Киш разказва за първото си идване в София в началото 70-те години, заедно с приятелите му поети Ендре Рожа и Йожеф Уташи, решени да изучават български език, за запознанството си с поетите Иван Цанев, Николай Кънчев и Марин Георгиев. Освен за тях, Киш разказва и за по-късните си срещи с поета Петър Алипиев и с българистите Петер Юхас и Дьордь Арато, изиграли съществена роля за обогатяване на познанията му за българската литература и история.

Освен сред най-изтъкнатите съвременни унгарски поети, Марин Георгиев е и в компанията на Овидий, Емили Дикинсън, Роберт Браунинг, Паул Целан, Збигнев Херберт и Ева Липска, представени в същия брой на списанието.

*

През 2015 г. издателство "Напкут“, Будапеща, издаде сборник с избрани стихотворения на българския поет "Ни Бог, ни Дявол“, съставител, издател и автор на част от преводите Дьордь Сонди. Тази година издателството на Съюза на унгарските писатели "Мадяр Напло“ ще издаде сборник с избрана проза на Марин Георгиев - "Някой винаги гледа“.

Автор:
КН
Публикация:
25.01.2019 г. 18:43
Посетено:
955
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/28818-ungarskoto-spisanie-za-svetovna-literatura-parnas-predstavya-balgarskiya-poet-marin-georgiev