По света

С пиеса на Христо Бойчев се откри театралният сезон в Турция

Поредно признание за българската драматургична школа

С пиеса на Христо Бойчев се откри театралният сезон в Турция
Христо Бойчев в гримьорната на «Küçük Tiyatro» с (от ляво на дясно) преводача на пиесата Хюсеин Мевсим, режисьора Тайфун Орхон и изпълнителите на ролите на Братой, Дядо и Феро - минути преди генералната репетиция на "Жената на полковника"


◊ СЪБИТИЕТО

Поредно признание за българската драматургична школа! Така най-кратко бихме могли да окачествим радостното събитие, което се състоя на 1 октомври на сцената на «Küçük Tiyatro» към Анкарския държавен театър.

С постановката на пиесата "Жената на полковника" ("Albayın Karısı") от Христо Бойчев Генералната дирекция на държавните театри на Република Турция официално откри новия сезон. 
Дирекцията обединява 27 театъра с 36 сцени в 14 областни центрове, в които всеки сезон се поставят над 100 родни и преводни заглавия.

На протоколната премиера присъстваше съветникът на министъра на културата и туризма проф. д-р Мустафа Исен, както и самият автор, който имаше възможност да се запознае и натрупа неизгладими впечатления от Анкара.


◊ ПОВЕЧЕ

Междувременно друга пиеса на Хр. Бойчев – "Оркестър "Титаник" – започна да се репетира в Истанбулския градски театър, като същата в рамките на този сезон ще бъде поставена и от Държавния театър в Анталия.

Споменатите пиеси на Бойчев са поместени в сборника "Bulgar Oyunları" ("Българска драматургия"), появил се през месец март под съставителството и в превод на Хюсеин Мевсим, подготвящ и отделен том с творби на най-нашумелия зад граница през последните 15 години български драматург.

В изданието освен цитираните заглавия ще бъдат включени "Подземният" и монодрамата "Обратно броене".
Автор:
Хюсеин Мевсим
Публикация:
17.10.2006 г. 20:55
Посетено:
1268
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/2879-s-piesa-na-hristo-boychev-se-otkri-teatralniyat-sezon-v-turtsiya