По света

Ново българско кино гостува в Монреал през ноември и декември

Панорамата ще представи пред канадска публика 26 български филма от последните 20 години

Ново българско кино гостува в Монреал през ноември и декември

 

◊ СЪБИТИЕТО

Ново българско кино гостува в Монреал през ноември и декември

От 29 ноември до 6 декември 2018 Синематеката на Квебек (Cinémathèque québécoise) ще бъде домакин на мащабна панорама на новото българско кино. Филмотечното кино на Монреал е една от най-посещаваните кинодестинации в най-големия френскоезичен град в Северна Америка.

Програмата включва 26 заглавия от всички жанрове от последните 20 години, част от които с престижни награди и номинации от различни фестивали по света. Избраните ленти включват както международни копродукции, така и по-малки, нискобюджетни произведения, като концепцията на организаторите е да достигнат максимално широк спектър канадска и международна публика, пред която да бъде представено новото български кино. Това е втората по рода си ретроспектива на нашето кино в Канада след 2001 година и идеята е панорамата да сложи началото на ежегодни срещи на канадския зрител с родните филми.

Събитието се открива с филма-омнибус по разкази на Георги Господинов "8 минути и 19 секунди", което е и премиерата му за Северна Америка. В него световноизвестният художник-аниматор Теодор Ушев, който е сред най-успешните канадски артисти в тази област в последните 15 години, прави своя дебют в игралното кино с филма "Кристин, която маха от влака". Номинираният за Оскар през 2017 г. режисьор ще покаже и своята най-нова анимация, "Vivaldi Winter", продукция на Университета по изкуства в Токио, Япония.  

Друг наш изявен аниматор, който живее и твори в Монреал, Велислав Казаков, също участва в събитието с последния си филм "Докосване". Панорамата се закрива с българо-канадската копродукция "Нов живот" на Стефан Иванов, вълнуващ разказ за първата емигрантска вълна от България след Десети Ноември, дошла с тъй наречените “кубински полети”.

Останалите заглавия, които Панорамата включва:

"3/4", реж. Илиян Метев

"Àга", реж. Милко Лазаров,

"Аз отивам в Италия", реж. Ивайло Марков

"Вяра, любов и уиски", реж. Кристина Николова

"Георги и пеперудите", реж. Андрей Паунов

"Жажда", реж. Светла Цоцоркова

"Жълто куче", реж. Мария Николова

"Източни пиеси", реж. Камен Калев

"Как да надебелеем здравословно", реж. Кеворк Асланян

"Каръци", реж. Ивайло Христов

"Книжарят", реж. Асен Владимиров, Катрин Бернщайн

"Корабът-слънчоглед - 1", реж. Васил Горанов

"Лов на дребни хищници", прожекция в памет на Цветодар Марков, режисьор на филма

"Маймуна", реж. Димитър Коцев–Шошо

"На червено", реж. Тома Вашаров

"Подслон", реж. Драгомир Шолев

"Преводачката на черно-бели филми", реж. Стефан Москов

"Приказки от вълненото кралство", реж. Ангел Манов

"Пустиняци", реж. Цветан Драгнев

"Слава", реж. Кристина Грозева, Петър Вълчанов

"Срам", реж. Петър Крумов

"Шопинг", реж. Димитър Коцев-Шошо

Повече подробности и пълната програма на събитието можете да намерите на официалната страница на Cinémathèque québécoise: http://www.cinematheque.qc.ca/fr/programmation/

както и във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/995200940688536/

 

Организаторите на панорамата изказват своята благодарност за предоставените филми и безценна помощ на Теодор Ушев, Камен Калев, Милко Лазаров, Росица Вълканова, Антоанета Бачурова, Мартичка Божилова, Владимир Люцканов, Тома Вашаров, Асен Владимиров, Иван Тонев, Стефан Иванов, Велислав Казаков, Галина Тонева, Димитър Коцев–Шошо, Драгомир Шолев, Кристина Николова, Георги Николов, Сотир Гелев, Васил Горанов, както и на дистрибуторите Memento Films, Wide Management, Beta Cinema, Radiator IP Sales и Alpha Violet.

Събитието се организира от Cinémathèque québécoise, Little Big Films (България), Yantra Films (Canada) и Dynho Images (Canada).

Автор:
Организаторите
Публикация:
27.11.2018 г. 13:29
Етикети:
български филмифилмиКанадакинопанорама
Монреал
Ново българско кино
Посетено:
950
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/28621-novo-balgarsko-kino-gostuva-v-monreal-prez-noemvri-i-dekemvri