По света

Галерия Сариев представя в Хелзинки изложбата "Потапяне – ФОН: Млади автори от Пловдив"

Изложба на Мартина Вачева, Вълко Чобанов и Димитър Шопов. Куратор Вера Млечевска

Галерия Сариев представя в Хелзинки изложбата "Потапяне – ФОН: Млади автори от Пловдив"

Martina Vacheva, Milion Dollar Mermaid, 2018 / Мартина Вачева, Русалка за милион долара, 2018

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Sariev Contemporary, Пловдив има удоволствието да представи в Хелзинки, Финландия, изложбата "Потапяне – ФОН: Млади автори от Пловдив" (1-25 ноември 2018) с участието на младите художници Мартина Вачева, Вълко Чобанов и Димитър Шопов. Експозицията с куратор Вера Млечевска ще се открие в Деня на будителите - 1 ноември. Тя ще се проведе в басейна на Българското посолство (Kuusisaarentie 2B, 00340 Хелзинки), който за пръв път отваря врати като изложбено пространство, както и в залите на Посолството. 

Изложбата е част от дългогодишната платформа на галерия Sariev Contemporary "ФОН: Млади автори", представяща млади автори и куратори. 

Бившата жилищна сграда в Кусисаари, Хелзинки, превърната в административно пространство за българската дипломатическа мисия през 90-те години, днес отваря вратите си за изкуство и публика. Приемайки това разнообразие от функции, сградата се отличава с функционалната си архитектура и оригинален стил, носещ духа на времето на нейното създаване. 

Днес тримата художници се опитват да влязат в диалог с къщата, с нейния стил и миналото ѝ на имение. Представените в изложбата автори са част от младото поколение на българската художествена сцена. Въпреки че тримата често са привлeчени от подобна визуална среща – популярният вкус, обхващащ общественото пространство, който от време на време обезкуражава всеки естетически консенсус – всеки от тях го отразява с индивидуален художествен подход.

Мартина Вачева се интересува от емблематичните лица на съвременната масова култура, които тя обрисува със специфичния си живописен стил, изпълнен с жива ирония и хумор. Тя също така е привлечена от образите на развлекателните медии, заради неподвижността и екстатичните им пози за пред камерата. За тази изложба тя е вдъхновена от филма "Русалка за милион долара" – зрелищен холивудски блокбъстър, заради мащабите на бюджета, хореографията и обстановката. Филмът е създаден в най-бляскавите години на Холивуд. В този случай художничката прави контраст между празния басейн в имението и помпозните сцени, изпълнени с красиви и усмихнати плувци за наслада на зрителя.

Вълко Чобанов консумира огромно количество изображения видяни в интернет, по улиците и другаде и ги преработва в своето ярко въображение. Той създава образи, смесващи различни гладки, общи повърхности от виртуалната реалност с органични и естествени текстури в неочаквани комбинации. Неговите намеси в къщата миксират синтетичната природа с истинската естествена обстановка.
 
Димитър Шопов често е очарован от лични истории, които решава да преоткрие и да разкаже с четка, видеокамера или намерени предмети. Неговите истории са много колоритни, хумористични и човешки, а понякога са епично справяне с ежедневните борби. За изложбата той търси тази конкретна комбинация от изображението, характерно за аналоговите носители в епохата на домашното видео и Полароидите. Във видеото си прави портрет на човека, който управлява и обслужва имението по същото време.

 

Автор:
Sariev Contemporary
Публикация:
01.11.2018 г. 13:55
Посетено:
941
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/28474-galeriya-sariev-predstavya-v-helzinki-izlozhbata-potapyane-fon-mladi-avtori-ot-plovdiv