По света

Монументална скулптура на Стефан Николаев пред Grand Palais в Париж

"Streetlight" ще посреща гостите на престижния международен форум за съвременно изкуство FIAC

Монументална скулптура на Стефан Николаев пред Grand Palais в Париж

Проект на представянето на творбата Streetlight, 2018 на Стефан Николаев пред Grand Palais за FIAC Projects

 

Монументална скулптура на българския художник Стефан Николаев ще бъде представена пред входа на Grand Palais в историческата част на Париж и ще посреща гостите на престижния международен форум за съвременно изкуство FIAC.

Скулптурата на Николаев e озаглавена "Streetlight", 2018 и се позовава по поетичен начин на една от най-важните творби на Марсел Дюшан "Bottle Rack". Скулптурата на Николаев наподобява свещник висок 4 метра и е изработена в България от Марков Студио в Требич. Творбата може да бъде видяна от 18 до 21 октомври в Париж като част от кураторската инициатива FIAC Projects, представяща скулптури и инсталации в публично пространство в историческата среда около Petit Palais, Grand Palais и на авеню Уинстън Чърчил във френската столица. Другите селектирани творби са на 30 автори от Европа, САЩ и Азия, между които имена като Rosa Barba, Christian Marcly, Ugo Rondinone. Това е първото представяне на творба на съвременен български автор в градска среда във френската столица и се реализира в сътрудничество с парижката галерия Michel Rein.

Стефан Николаев е роден през 1970 г. в София, България. Живее и работи между Париж и София. Като скулптор, той е внимателен наблюдател на кодовете, които управляват настоящата ни среда, наситени с лога и знаци, идентични навсякъде. Неговото изкуство заема рекламни маркетингови кодове, за да ги превърне в поп-минимализъм.

Стефан Николаев е представляван от галерия SARIEV Contemporary, Пловдив и галерия Michel Rein, Париж, Брюксел.

 

Автор:
Sariev Contemporary
Публикация:
14.10.2018 г. 16:05
Посетено:
1188
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/28380-monumentalna-skulptura-na-stefan-nikolaev-pred-grand-palais-v-parizh