По света

Българска музика звуча в родината на Андерсен

Концертът на проф. Борислава Танева - културен мост между България и Дания

Българска музика звуча в родината на Андерсен

 

В пореден триумф на българската пианистична школа се превърна концерта на известната българска пианистка и педагог проф. Борислава Танева на 4 октомври 2018 г. в датската столица Копенхаген. И този път тя не изневери на мисията си да представи пред публика програма, съставена изцяло от произведения на съвременни композитори.

Първата част включваше творби от двама датски композитори. Керстен Бо Ериксен бе представен със своите 5 пиеси за пиано, обединени със заглавието „Simple things”. А Ейнар Кандинг, когото българската публика познава от гостуванията му на фестивалите  „Пианисимо“ и „Музиката на Европа“ в София, избра българската пианистка за световната премиера на произведението си „Пиеси за пиано и електроника”.

Вместо обичайния антракт публиката имаше възможност да се запознае с част от мултимедийния проект „Картини от една изложба“, за който няколко композитори (в това число Ейнар Кандинг и Георги Арнаудов) написаха специално пиеси за пиано, вдъхновени от картините на българския художник Орлин Атанасов.

Това беше и своеобразен мост към втората част на концерта, където проф. Борислава Танева поднесе пъстър музикален букет от стилистично разнообразна българска музика на композитори от различни поколения - творби от Любомир Пипков, Александър Танев, Георги Арнаудов, Юлия Ценова, Албена Врачанска, Христо Йоцов, както и няколко свои пиеси за пиано, които през 2017 г. бяха отличени на конкурс за композиция „Едвард Григ“ в Осло (Норвегия).

По време на концерта в залата се беше настанила онази специална тишина, в която наистина разбираш, че се случва нещо много специално и неповторимо. И усещаш общото желание на публиката да не пропусне всеки тон от изпълненията на проф. Борислава Танева. За да се отблагодари с дълги и нестихващи аплодисменти на талантливата майсторка на пианистичния звук. Както се случи на концерта в Копенхаген.

Поканата за този концерт бе от Датската кралска консерватория, Фестивалa “Конкордия” и Сдружение EarUnit. В залата присъстваха и много българи, живеещи в Дания, благодарение на добрата комуникационна връзка на българската дипломатическа мисия с българската общност в Дания.

Таня Симеонова
Копенхаген - София


                                                                                

Автор:
Таня Симеонова
Публикация:
08.10.2018 г. 17:42
Посетено:
1526
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/28346-balgarska-muzika-zvucha-v-rodinata-na-andersen