По света

Българка стана член на Английското поетическо общество

Сред победителите в престижния британски конкурс за млади автори

Българка стана член на Английското поетическо общество
Екатерина Карабашева и Дейвид Хол - изпълнителен директор на „Foyle Foundation”


◊ СЪБИТИЕТО

На 5 октомври 2006 в Шекспировия театър (Shakespeare`s Globe) в град Лондон младата поетеса Екатерина Карабашева бе приета в Английското поетическо общество.

Националният ден на поезията събра в английската столица наградените участници в престижния британски конкурс за млади автори “Foyle Young Poets of the Year Award 2006”.
 
Тази година журито, чиито членове са Кейт Кланчи и Пол Фарлей, е имало тежката задача да избере най-добрите от общо 11 000 стихотворения, изпратени за конкурса.

За първи път българка е наградена в този конкурс и е приета за член в Английското поетично общество (The poetry society). То е основано през 1909 г. и в него членуват повече от 3000 поети и писатели от целия свят.
Кейт Кланчи специално поздрави Екатерина Карабашева за това, че е успяла да изрази чувствата си и да постигне силно въздействие чрез стиховете си на чужд за нея език.

Специални гости на церемонията по награждаването бяха Доминик Дромгуул – директор на Шекспировия театър в Лондон, Дейвид Хол - изпълнителен директор на „Foyle Foundation”, както и много журналисти и съвременни английски поети.

След церемонията по награждаването участниците и гостите имаха възможността да разговарят на чаша вино в коктейлната зала.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЕКАТЕРИНА КАРАБАШЕВА

Електронно списание LiterNet - бр. 9 (82), 2006 г. - представи младата поетеса с цикъл краткостишия:

http://liternet.bg/e-zine/06_09.htm#2
Автор:
Чавдар Младенов, председател на Училищния парламент в 73 СОУ "Владислав Граматик"
Публикация:
09.10.2006 г. 13:07
Етикети:
Посетено:
1215
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/2833-balgarka-stana-chlen-na-angliyskoto-poetichesko-obshtestvo