По света

„Физика на тъгата” прави пробив в Испания

Най-престижното списание за култура Ел Културал, част от всекидневника Ел Мундо, излиза с водещо интервю с Георги Господинов

„Физика на тъгата” прави пробив в Испания

 

Fizica de la tristeza – така звучи на испански заглавието на известния роман на Георги Господинов. Той излезе преди броени дни в издателство Fulgencio Pimentel. Преводът е дело на живеещата в Мадрид антроположка и изследователка на Амазония Мария Вутова, съвместно с испанския писател Андре Барба.

Романът беше представен преди броени дни в Tipos infames, една от най-популярните книжарници в централен Мадрид. За книгата говори Маркос Торенте, една от звездите на испанската литература днес, познат и на българския читател. През 2014 г. Торенте и Господинов са финалисти на голямата Премио Стрега Еуропео. Тогава испанският писател печели надпреварата с един глас. Торенте говори за силата на личната история във „Физика на тъгата”, за новия поглед към Минотавъра и тъгата, за ролята на детето в книгата и силата на гласа, който разказва.

Престижното списание за култура Ел Културал, притурка на едни от най-големите испански вестници El Mundo/Ел Мундо, излиза с водещо интервю с Господинов днес.

„До днес името на Господинов вероятно е било малко познато на испанския читател, но това е нещо, което трябва да се промени, и то съвсем скоро... пише Ел Културал. Това е един лабиринтен роман, който разказва всичко за всеки от нас”.

“Всъщност няма нищо по-универсално от всекидневния живот, където тривиалното и възвишеното се преплитат и придават смисъл едно на друго, точно това ме интересува”, казва в интервюто авторът на „Физика на тъгата”.

Георги Господинов представи романа и в Сеговия, на известния Hay Festival. Испанските вестници писаха, че именно българският писател е голямото откритие на фестивала тази година. Вестник La Vanguardia сравни писането на Господинов с играта на най-известния българин там, Стоичков. Един от най-влиятелните културни сайтове Yorokobu написа, че това е „неустоим роман, пълен с непредвидими врати и коридори, с прекрасни  и изобретателни истории, които не можеш да изоставиш...”

Да припомним, че тази година „Физика на тъгата” покори читателите в Турция, Хърватска, Гърция и Полша. Испанският се оказа 15-ти по ред език, на който излиза романът по света.

https://www.elcultural.com/noticias/letras/Gueorgui-Gospodinov-A-traves-de-mi-quiero-narrar-la-historia-personal-del-mundo/12585

 

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
29.09.2018 г. 13:37
Посетено:
1439
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/28296-fizika-na-tagata-pravi-probiv-v-ispaniya