По света

Спектакъл по текстове на Радостина А. Ангелова с премиера в Будапеща през септември

Malko teatro представя "Цъфнали очи" по текстове от "Виенски апартамент"

Спектакъл по текстове на Радостина А. Ангелова с премиера в Будапеща през септември

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 17 септември в Камерната театрална зала на Културно средище Eötvös 10 ще бъде премиерата на спектакъла "Цъфнали очи" по текстове от "Виенски апартамент" - дебютния роман на българската писателка Радостина А. Ангелова.

Режисьор на спектакъла е Габриела Хаджикостова, която през 2013 година е част от представянето на романа пред българската общност по покана на Българското самоуправление в Будапещa. Oще тогава тя се зарича, че един ден ще направи спектакъл по книгата. През ноември 2017 романът на Радостина А. Ангелова излиза на унгарски с логото на издателство Napkút.

Постановката, част от програмата на Malko teatro, се осъществява със съдействието на ДКТ Сливен и е финансирана от Министерството на човешките ресурси на Унгария. Malko teatro е независим театър, основан през 1996 година в Будапеща от Габриела Хаджикостова и унгарецa Ищван Наги и е единственият професионален български театър зад граница, чиято задача е да прокара път на българската култура в Унгария. Двамата си партнират в режисурата и на спектакъла "Цъфнали очи".

В ролите ще влязат младите български актриси Мария Джойкева, Никол Николова, Никол Султанова и Цветелина Николова. Декорът, костюмите и анимацията са дело на сценографката Хана Вегшьо, а музиката – на Атила Шимон. 

"Връзката ми с Malko teatro в лицето на актрисата Габриела Хаджикостова и режисьора Ищван Наги започна през 2013 година. Тогава Светла Кьосева, директор на Българското училище за роден език в Будапеща, ме покани за участие в Будапещенския панаир на книгата, където ежегодно се провежда Фестивал на романистите дебютанти. Впрочем, благодарение на Светла, много съвременни български автори са имали тази възможност. В уютния театрален салон на Българското самоуправление се състоя премиера на „Виенски апартамент“, на която дойде и българската посланичка в Унгария тогава. Габриела Хаджикостова чете текстове от книгата, а Виктор Тот допълваше емоцията на Габи с духови инструменти. Беше магична вечер. Нямам търпение да преживея срещата си с тези хора отново." - споделя Радостина А. Ангелова.

Новият роман на Радостина А. Ангелова "Афиши в огледалото" също е обвързан с театъра. В него Радостина вдъхва живот на спомена за Роза Попова - най-знаменитата българска актриса от началото на XX век. „Афиши в огледалото” увлича като пълноводна река и умело впримчва шепота на историята. Редовете чертаят пълнокръвна карта на София преди 100 години и София днес, а героите – и реално съществувалите, и тези, родени на страниците, се оглеждат във всеки от нас.

Радостина А. Ангелова жонглира с различните си роли точно толкова добре, колкото с думите. Тя е преподавател, доктор на техническите науки, автор и съавтор на над 170 научни публикации и учебници. Награждаванa e у нас за поезия и разкази, нейни текстове са публикувани в стихосбирки в Белгия и списания във Великобритания и САЩ. Член е на Международната хайку фондация и три поредни години е включена в европейския Топ 100 за най-креативните автори на хайку. „Афиши в огледалото“ е петият й роман след „Виенски апартамент“, „Имаго“, „Обратната страна“ и „Не сме тукашни“.

Автор:
Милена Ташева
Публикация:
02.09.2018 г. 17:35
Посетено:
989
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/28178-spektakal-po-tekstove-na-radostina-a-angelova-s-premiera-v-budapeshta-prez-septemvri