По света

“Мистерията на българските гласове” жъне успехи зад граница

Хорът представи новия си албум на Off Festival в Полша, а публиката го аплодира повече от десет минути

“Мистерията на българските гласове” жъне успехи зад граница

 

Повече от два месеца след световната премиера на новия си албум "БууЧииМиш", “Мистерията на българските гласове” продължава с концертите по неговото промотиране и с огромен успех го представя в Еропа! В началото на август 2018 г. българският хор, носител на “Грами” изнесе самостоятелен концерт в Полша на сцената на алтернативния младежки фестивала Off Festival в Катовице. Сред хедлайнерите на тридневния фест бяха M.I.A., Charlotte Gainsbourg, Grizzly Bear и други. Концертът бе вторият от 10 препоръчани концерта в рамките на събитието от полското издание Cojestgrane 24. Пред сцената на българският хор беше препълнено с разнородна публика – имаше повече от 2000 души. Те аплодираха шумно и екзалтирано всички песни от програмата. Накрая буквално не позволиха на хора и музикантите да слязат от сцената с нестихващи аплодисменти, продължили повече от 10 минути. Освен силната подкрепа на публиката, директорът на фестивала също изпрати специални благодарности до продуцентите на хора, определяйки представянето му като "невероятно", а концертът за един от най-успешните на фестивала. Възторжени са отзивите и на полските медии, които споделиха впечатления като: “историческа сила на духа и красотата, която е била усъвършенствана за период по-дълъг от човешкия живот и която може да бъде гледана със смирение" (The 405). Според изданието Interia muzyka "Хорът с традиционните си костюми, със своите инструменталисти и диригент, се представиха повече от добре, с невероятен вкус и красота. Не бихме излъгали, ако напишем, че концертът им бе… очарователен".

"БууЧииМиш", който е първият студиен албум на “Мистерията на българските гласове” от повече от 20 години насам, излезе официално на световния пазар на 25 май 2018 г. и е достъпен за меломаните във всички дигитални платформи. Също се предлага и под формата на CD, плоча, SACD, лимитирано издание (книжка с двойно CD) и бокс сет. Специален гост в него е австралийката Лиса Джерард - известна като член на дуото "Дед кен денс" и като композитор и изпълнител на филмова музика. Албумът е продуциран от Шуберт Мюзик Пъблишинг, а песните в него са специално композирани от българския композитор и музикален продуцент на албума Петър Дундаков, от Лиса Джерард и от ирландският композитор Джулс Максуел. Официален разпространител на албума (извън България) е независимата немска звукозаписна компания Професи Пръдакшънс.

Излизането на албума и завръщането на Хора бяха отразени от чуждите медии изключително позитивно. За хора и албума писаха авторитетни издания, като The New York Times, Mojo, Songlines, NPR, Agence France Presse, Laud.de и много други, a според списание Rolling Stone с "БууЧииМиш" хорът показва, че "все още е едно от най-големите музикални чудеса на света".

 Малко след издаването на албума, “Мистерията на Българските гласове” представи и ново видео, режисирано от Валери Милев към песента “Рано Ранила”. Тя е със специалното участие на Световния шампион по бийтбокс Скилър и е вдъхновена от танца бучимиш, дал и заглавието на албума. Можете да видите видеото тук: https://www.youtube.com/watch?v=yhRRhtJDIjc

В края на август световноизвестният български хор и Лиса Джерард ще изнесат още  концерти в Белгия, а през октомври, ноември и декември "БууЧииМиш" ще бъде представен пред публика в Германия, Франция и Италия.

 

Последвайте “Мистерията на българските гласове” във Facebook (линк).

Слушайте албума в iTunes, Spotify, GooglePlay.

Намерете албума в Amazon (линк) или в Ciela.com (линк).

 

Автор:
Радост Пенева
Публикация:
25.08.2018 г. 19:08
Посетено:
1086
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/13/news/28162-misteriyata-na-balgarskite-glasove-zhane-uspehi-zad-granitsa